Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
23. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Naďa Konvalinková o sobě s nadsázkou říká, že je věčná dietářka. Žádná dieta jí však nevzala chuť k jídlu a hlavně chuť k vaření. Známá herečka je nadšená – a především výborná kuchařka.
Krupicovu kaši nesnáší
Na vaření ale moc času nemá. Nejčastěji se proto ke sporáku postaví o prázdninách. Nikdo ale nemůže očekávat, že by uvařila krupicovou kaši. Tu od dětství nenávidí.
„Už jako malá holka ve školce jsem z duše nenáviděla krupicovou kaši, kterou mi neustále nutili. Dodnes se vidím, jak sedím u stolu a ty velké slané slzy padají do talíře,“ přiznala. Bohužel s krupicovou kaší se nedobrovolně setkala ve filmu Jak se krotí krokodýli, kde ji kolega Miroslav Etzler podle scénáře krmí právě krupičkou. To podle svých slov pak prosila režisérku Marii Poledňákovou, aby toho nechali.
Mohlo by vás zajímat
Zelné placky i valašské frgály
K oblíbeným jídlům herečky patří například placky ze sladkokyselého zelí s kmínem – zelňáky. Ty má ráda zatepla i zastudena. Z moučníků si troufne i na valašské frgály. Nejoblíbenějším pokrmem Nadi Konvalinkové je ale kulajda, kterou připravuje na sladko-kyselo.
Kulajda podle Nadi Konvalinkové
Pokud byste si chtěli kulajdu uvařit podle receptu této herečky, budete potřebovat (na 4 porce):
- 50 g sušených hub (nebo 400 g čerstvých)
- 1 litr vody
- 600 g brambor
- 1 lžička kmínu
- 1 špetka soli na brambory
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- sůl
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- hrst čerstvého kopru
- 2 vejce vařená natvrdo
A jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Do hrnce nalijte ¾ litru vody, osolte a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte nakrájené brambory, přidejte kmín a vařte do poloměkka.
V menším kastrůlku dejte vařit vodu (asi ¼ litru) a vsypte sušené nebo čerstvé očištěné a nakrájené houby a vařte doměkka.
Uvařené houby i s vývarem z hub přidejte do hrnce k uvařeným bramborám s vodou. Na zahuštění v hrnečku důkladně smíchejte smetanu s moukou.
Vlijte do polévky (případně přeceďte, aby v polévce nezůstaly hrudky). Přidejte lžíci octa (pro ochucení i proto, že zabrání dalšímu změknutí brambor). Polévku povařte 20 minut. Dochuťte solí a lžící třtinového cukru. Po uvaření přidejte do polévky hrst nasekaného čerstvého kopru. Podávejte s půlkou vejce uvařeného natvrdo.
Vyzkoušet můžete také kulajdu podle našeho videoreceptu:
Rychlá kulajda
Zdroje informací:
super.cz: Věčná dietářka Naďa Kovalinková jedno jídlo z duše nenávidí: A prozradila svůj nejhorší zážitek!
rozhlas.cz: Naďa Konvalinková miluje kulajdu, kterou jedl i Václav Havel. Recept zvládne každý
rozhlas.cz: Jednoduché, ale božské. Naďa Konvalinková prozradila recept na sladkokyselé zelňáky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Zavářky do polévek a chyby v jejich vaření: Poradíme, jak jim jednoduše předejít
Zavářky a vložky do polévek milují malí i velcí strávníci. Zatímco játrovým knedlíčkům neholdují všichni, z ostatních zavářek si vybere každý - ať už… Číst více
Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat… Číst více
Chyby v přípravě knedlíčků do polévky: Na hustotě těsta i době vaření záleží
Knedlíčky jsou tradiční polévkovou zavářkou a existují v mnoha podobách. Setkat se můžete s knedlíčky játrovými, masovými, drožďovými, ale také… Číst více
Jak krájet domácí nudle? S videonávodem to zvládne i začátečník
Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta… Číst více
Jaké jsou nejoblíbenější polévkové knedlíčky? Na své si přijde každý labužník
Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)