Jídelní rozmary slavných: Karel Gott miloval svíčkovou i pravou „čínu“ a návštěvám připravoval speciálně ochucený tatarák
3. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Od smrti zlatého slavíka uplynuly tři roky. Jeho příznivci po celém světě na něho vzpomínají především jako na geniálního umělce. Karel Gott byl noblesní muž, který měla rád život ve všech podobách. A k tomu patří i dobré, a především kvalitní jídlo a pití.
Mistr byl gurmán
Nikoho nepřekvapí, že Karel Gott byl gurmán, který si uměl vychutnat dobře připravené pokrmy. Socialističtí mocipáni mu nezakazovali koncerty v zahraničí, protože přivážel domů cenné valuty. Karel tak měl možnost ochutnat jídla různých světových kuchyní připravená domácími šéfkuchaři.
V Rakousku nikdy neodolal pravému vídeňskému řízku. Důkladně naklepaný plátek telecí kýty v trojobalu a smažený v přepuštěném másle je delikatesa! Jako přílohu si Mistr nedával bramborový salát, ale bramborovou kaši šlehanou se smetanou.
Mohlo by vás zajímat
V sousedním Německu, kde byl umělec oblíbený skoro jako u nás, si také rád zašel na něco dobrého. Němečtí novináři Willibald A. Bernert a Frank Tippelt v knize Kneipen, Kult und Kellergeister - Unglaubliche Geschichten aus dem Bielefelder Nachtleben (Hospody, kultovní a sklepní duchové - Neuvěřitelné příběhy z nočního života v Bielefeldu) vzpomínají, jak Karel Gott spolu s rakouským kolegou Udo Jürgensem navštěvovali v Bielfeldu Ambassador Club. Tam se hostům o půlnoci podávaly polévky.
Štamgast v „číně“
Zapomenout nesmíme ani na to, že Karel Gott měl rád asijskou kuchyni. V první čínské restauraci u nás, která byla v pražské Vodičkově ulici, byl „štamgastem“. Ačkoli pokaždé pilně studoval jídelní lístek, nakonec si vybral mezi kungpao a švei-ču-žou.
Karel Gott se rozhodně nevyhýbal české kuchyni. Měl rád klasiku – svíčkovou omáčku a k ní karlovarský knedlík. Mistr neměl problém se postavit ke sporáku a nějakou tu delikatesu připravit hostům na Betramce. Proslulý byl jeho „tatarák“, který dochucoval koňakem.
Tatarský biftek podle Mistra
Budete potřebovat:
- 400 g pravé svíčkové
- 2 žloutky
- 1 větší cibule
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička tabasca
- 1 lžíce kvalitního koňaku nebo brandy
Jak na to? Maso pečlivě naškrábejte nožem, nebo dvakrát až třikrát pomelte, pokud máte málo času. Do vzniklé hmoty přidejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, hořčici, kečup a worchesterskou omáčku. Osolte, přidejte pepř, mletou papriku a mletý kmín. Nakonec vmíchejte žloutky, tabasco a koňak a vše znovu důkladně promíchejte a dejte na chvíli vychladit do ledničky.
Mažte na opečené topinky lehce potřené česnekem. Můžete podle chuti posypat jemně nakrájenou cibulkou nebo jarní cibulkou (ta není tak ostrá a štiplavá). K dozdobení při podávání se hodí i kapary nebo petrželka.
Zdroje informací:
bielefeld-geht-aus.de: Kneipen, Kult und Kellergeister
blesk.cz
novinky.cz
Náš tip: Podívejte se, jak připravit klasický tatarák:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Jak na zdravé palačinky ze špaldové mouky. Díky banánu můžeme vynechat i vejce
Pozitivní vliv špaldové celozrnné mouky Konzumace celozrnných obilnin snižuje nebezpečí vzniku srdečních chorob, cukrovky, obezity i infarktu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více