Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelné placky pečené na pánvi a v troubě. Nejlepší zelňáky podle našich babiček
Zdroj: Top recepty

Zelné placky si často spojujeme s dětstvím a vzpomínkami na nejmilejší jídla. Připravují se na mnoho způsobů. Pečou se v troubě nebo na pánvi, dříve na plátech kamen. Inspiraci pro jejich pečení najdeme v oblíbených receptech z našeho receptáře.

Placky z kysaného zelí

Zelňáky, jednoduché zelné placky, připravujeme z kysaného zelí, nejlepší jsou z domácího. V receptáři máme i recepty na placky z hlávkového zelí, které před pečením nakrouháme a posolíme. Necháme je odstát a změknout, můžeme je krátce spařit horkou vodou

Zelné placky pečené v troubě

Kysané zelí jemně pokrájíme. Pokud chceme snížit kyselost, propláchneme je vodou. Přidáme koření, sůl, mouku a vypracujeme těsto. Kdo chce, přidá do těsta škvarky nebo brambory. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme skleničkou kolečka. Okraje skleničky namáčíme do hladké moukyKolečka pečeme v troubě na pečícím papíře dozlatova.

Zelné placky pečené na pánvi

Zelné placky z pánve připomínají bramboráky, ale mají výraznou zelnou chuť. Patří do nich mouka a vajíčko, které pomáhá udržet správný tvar. Přidat můžeme oblíbené koření, česnek, uzeninu, škvarky, uzené tofu nebo brambory. Zelná placka z pánve je bezlepková, s pohankovou moukou

Zelné chlebové placky

Malé škvarkové placičky jsou vítaným pohoštěním. Do těsta patří droždí a s jeho přípravou pomůže domácí pekárna. Zelné chlebové placky z kynutého těsta jsou nadýchané, voňavé a syté. V chlebových plackách s kysaným zelím není zelí součástí těsta, ale náplně, společně se strouhaným sýrem a slaninou.

Zelné placky jsou výborné a pokud je ochutnáme, nejspíš se k nim budeme rádi vracet. Při jejich pečení můžeme vyzkoušet i méně obvyklé, ale stejně dobré varianty. Jednou z nich jsou zelné placky se strouhaným sýrem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky