Návrat k domácímu pečení chleba
4. 10. 2012 Tipy a triky
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Domácí pekárny se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí vybavení českých kuchyní. Pokud ještě domácí pekárnu nevlastníte a zvažujete její koupi, podívejte se, jaké jsou přednosti tohoto kuchyňského pomocníka.
Většina domácích pekáren funguje na obdobném principu: vnitřek se skládá z pečící vany, v které jsou umístěny hnětací metly. Do vany stačí dát suroviny (můžete si zakoupit i hotové sypké směsi speciálně určené pro přípravu chleba, ke kterým obvykle stačí přilít jen vodu) a metly se postarají o jejich dokonalé zpracování. Automaticky pak následuje proces kynutí a pečení.
Velkou předností domácích pekáren je, že se o proces přípravy chleba nemusíte vůbec starat. Ve všech fázích si pekárna automaticky nastavuje ideální dobu trvání i teplotu – tak vysoké kvality přípravy pečiva byste sami i při nejlepší vůli jen stěží dosáhli.
Možná vás přeci jen napadá, že jednodušší je zajít si do pekařství a čerstvý chléb si koupit. Domácí pekárna vám však umožní přípravu chleba ve výrazně zdravější verzi, než na jakou jste zvyklí z obchodů. Nabídka hotových sypkých směsí je opravdu široká, a tak není problém pochutnat si z domácí pekárny na nejrůznějších druzích chleba a dalšího pečiva. Různé sladké i slané varianty si navíc můžete ochutit podle svého, například přidáním různých druhů semínek, oříšků či sušeného ovoce.
U přípravy vláčného chleba s křupavou kůrkou však možnosti domácích pekáren zdaleka nekončí. Ceny běžných domácích pekáren se pohybují od jednoho a půl tisíce korun výše; pokud si však zvolíte dražší modely (od tří tisíc korun), neprohloupíte. Takové typy pekáren nabízejí více programů pečení, které lze navíc různě kombinovat – velmi praktickým je například program kynutí bez pečení, díky kterému získáte nadýchané a perfektně zpracované těsto pro přípravu buchet, baget, housek, pizzy a dalšího pečiva. Labužníci zajisté uvítají i možnost nastavení míry propečení svrchní kůrky. Skvělý požitek vám poskytne také funkce Odložený start, která vám umožní navolit si dobu přípravy těsta. Představte si, že večer do pekárny nasypete suroviny a ráno už vás probudí neodolatelná vůně čerstvě upečeného chleba.
Domácí pekárny si oblíbili především lidé dodržující různé diety. Pekárna se tak může stát nepostradatelným pomocníkem při přípravě bezlepkového, bezvaječného či bezmléčného pečiva. Tyto speciální druhy pečiva upečené v domácí pekárně jsou mnohdy chutnější a výrazně levnější než kupované hotové výrobky.
Domácí pekárny jsou opravdovými parťáky do kuchyně. Kvalitnější přístroje si poradí nejen s přípravou těsta a pečením, ale zvládají i zavařování a výrobu džemů a marmelád. A ten, kdo ochutná bezkonkurenční domácí jogurt, už nikdy nebude chtít jinak. Inspiraci pro pochutiny, které vám mohou tyto chytré přístroje připravit, získáte v kuchařkách určených pro uživatele domácích pekáren, kterých je v současné době na trhu celá řada.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Na čem usmažit topinky? Na výběr je více možností, záleží na vaší chuti
Topinky zachraňují situace - využijete na ně starší chléb, ale také nakrmíte hladové krky nebo pohostíte (nečekanou) návštěvu. Stačí k nim přidat… Číst více
Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Skladování tuků má (asi jako vše) svá pravidla. Bylo by naprosto zcestné myslet si, že máslo v mrazáku vydrží dlouhé roky, dokud si na něj… Číst více
Pokrmy bez tuku: Tuk úplně nezatracujme, ale buďme při jeho konzumaci obezřetní
Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (6)