

Domácí paštika (od Janičky)
Suroviny podle velikosti "zavařovaček"
- 1,5 kg prorostlého vepřového masa
- 0,5 kg vepřových jater
- sůl
- pepř
- nové koření
- muškátový oříšek
- 6 vajec
Postup přípravy receptu
Maso uvaříme a semeleme.
Játra semeleme syrová. Dohromady smícháme maso, játra, syrová vejce, sůl, pepř, na špičku nože mleté nové koření a nastrouhanou půlku muškátového oříšku. K tomu všemu přidáme cca 1 litr vývaru z masa. V mixéru vše řádně prošleháme.
Plníme do skleniček asi do 2/3 výšky. Zavíčkujeme a vaříme 2 hodiny.
Poznámka od kuchařky
Nejlépe realizovat jako součást "zabíjačky". Ale není to podmínkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí paštika (od Janičky)
-
amdae: Do 2/3 - hmota se vařením nafoukne a při chladnutí opět klesne.
-
Inka: Mohu se zeptat, proč do 1/3 skleniček? Děkuji
-
zapomněla jsem - trochu podlit vodou!
-
Já ji dělám trochu jinak a vždy se podařila. Do pekáčku dám 1 kg jater, 30 dkg syrového vepř. masa na plátky a pokryji plátky syrového sádla.Maso mírně osolím a opepřím, přidám 2bobkové listy a asi 3 str. strouhaného česneku a párkrát strouhnu mušk.oříšek. Upeču. Je to hotové, když je maso do měkka upečené. Všechno pomelu a i s výpekem rozmíchám. Paštika je výborná-plním do 1/3 skleniček.
-
Tu růžovou barvu docílíš pouze když tam přidáš trochu sanitru ( rychlosůl ) ta tam hold patří
-
Vše dle receptu a jemná, masovo-játrová chuť. Maso: bůček i s kůží 2x pomletý za syrova. Maso jsem vařil až při zavařování ve sklenicích. Druhé mletí byla hrůza-zacpávalo to mlýnek. Příště budu mlít až vařené maso.
-
Daida: děkuju za radu. Já s tím mixováním moc zkušenosti nemám, ale mlýnek mám momentálně pokažený.Příští týden udělám. Díky.
-
scarlet: Já taky mlýnek nemám a maso raději nasekám v mixéru, je určitě jemnější a už se pak nemusí ještě přemixovávat.
-
scarlet: Myslím si, že koupit dnes použitý, nebo i nový či zánovní mlýnek za pár korun na Bazošu, nebo Aukru by neměl být problém.
S horkovzdušnou troubou bohužel zkušenosti nemám. -
Dobrý den,
mlýnek na maso momentálně nemám, myslíte, že by stačilo usekat v mixéru, jak jsou takové ty nože?
A ještě, nemá nikdo z vás zkušenosti se zavařováním v horkovzdušné troubě? Na jakou teplotu a jak dlouho?Děkuji. -
Lucie: Stačí jen asi do 1/3 sklenice.
-
Dobrý den,mohu se zeptat zda jsou ty skleničky při vaření ponořené do půlky nebo jen dole je trochu vody?Děkuji
-
Tuhle paštiku dělám uplně stejnou už několik let a je opravdu vynikající. Každému kdo rád tyhle dobroty jen a jen doporučuji!!!!
-
jak ty pastiky prosím t zavařuješ, jsou sklenice celé ponořené nebo ne.
Mám pocit, že mi z toho podle chuti vyšlo "pečené maso " alespon chutove. Použila jsem buček možná byl masitější než je na paštiku dobré. -
marketa: Těžko říct Markétko, je fakt, že má vypadat přesně tak, jako na obrázku. Je to moje skutečné reálné foto.