Houby a jejich zpracování
16. 12. 2012 Vaření
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky, jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů a taky vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
Houbaření se stalo pro mnohé z nás doslova koníčkem. Mimo zdravé a příjemné procházky jsou houby vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Houby obsahují spoustu vitamínů - např. vitamín D, který se úpravou a sušením neničí.
- Sbíráme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou opravdu jedlé.
- Nikdy nejíme houby syrové a při jejich zpracování dbáme na dostatečnou délku tepelné úpravy.
- Houby nemyjeme, pouze navlhčeným hadříkem odstraníme listí a jehličí.
- Nikdy nesbíráme do neprodyšných obalů (igelitové sáčky), ale pouze do košíků a doma houby hned rozložíme aby se nezapařily.
Houby upravujeme různým způsobem, podušené zmrazujeme, zavařujeme a taky sušíme.
Sušení hub
Na sušení vybíráme houby zdravé a pevné. K sušení se hodí hříby, kozáci, bedly, křemenáče, mladí pevní klouzci, masáci, lišky, holubinky, václavky.
Houby krájíme na 1/2 cm silné plátky, mnohem silnější než na běžné vaření.
Nakrájené houby rozložíme v 1 vrstvě na rošt nebo síta, vyložené čistým papírem, ne novinami.
Takto připravené síta můžeme sušit na slunci, večer síta schováváme do teplé místnosti. Síta můžeme dát na ústřední topení, nad kamna nebo sušit na čisté půdě.
Houby můžeme také sušit v pootevřené troubě na 50°C, nebo v sušičce na ovoce. Sušení hub by nemělo trvat déle jak 4 dny.
Správně usušené houby šustí, snadno se lámou a krásně voní, víc než čerstvé houby.
Houbové koření
Dobře usušené houby rozemeleme na starém kávovém mlýnku smícháme se sušenou petrželovou natí, podle své chuti přidáme mletý pepř a kdo chce může přidat majoránku a mletý kmín.
2. Houbové koření s bylinkami
Dobře usušené houby rozdrtíme nebo pomeleme skoro na prášek a podle své chuti přidáme sušenou petrželku, libeček, celerovou nať,saturejku. Tuto směs přidáváme do polévek několik minut před dokončením varu. Taky můžeme přidat do omelet, omáček na těstoviny, atd.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Na čem usmažit topinky? Na výběr je více možností, záleží na vaší chuti
Topinky zachraňují situace - využijete na ně starší chléb, ale také nakrmíte hladové krky nebo pohostíte (nečekanou) návštěvu. Stačí k nim přidat… Číst více
Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Skladování tuků má (asi jako vše) svá pravidla. Bylo by naprosto zcestné myslet si, že máslo v mrazáku vydrží dlouhé roky, dokud si na něj… Číst více
Pokrmy bez tuku: Tuk úplně nezatracujme, ale buďme při jeho konzumaci obezřetní
Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není… Číst více
Komentáře (20)
Já jako dítě školou povinné a milovník hub, jsem chodila na václavky, trošku osmažila, zbaštila a nikdy mi nic nebylo... dnes už je smažím nebo vařím déle, tenkrát jsem vůbec nevěděla,že jsou mírně jedovaté...moje známá nechce o václavkách ani slyšet, od té doby jak jí bylo špatně
Jardo, jo máš pravdu, i pravé hříbky jsme dávali syrové do houbového salátu, ale holt dřív jsem tomu věřila nějak víc, dneska, jak je to znečištěný.......