Kuskus připravíme během chvilky. Použití je velmi univerzální, podobné jako u rýže, bulguru nebo těstovin. Stačí ho zalít horkou vodou, posolit, zamíchat vidličkou a nechat 10 minut stát. Pak přidat trochu másla nebo olivového oleje.
Jednoduché vaření s kuskusem
Kuskus je tradiční severoafrické jídlo z pšenice, prosa nebo ječmene. Snadno přijímá chutě a vůně. Nevaří se, pouze zalévá - buď vařící vodou nebo vařícím vývarem či pokrmem. Používá se jako rychlá příloha, připravují se z něho rizota a saláty. Můžeme ho zapékat a přidávat do polévek jako zavářku.
Bylinkový kuskus sypaný parmazánem je odlehčené jídlo, které budeme mít na stole doslova během několika minut. Kuskusu dá výbornou chuť smetana a silný zeleninový vývar. Navíc jsou v něm čerstvé bylinky a třený česnek. Parmazánem sypeme porce při podávání.
Kuskus, tentokrát zapečený s cuketou, můžeme zapékat i s další zeleninou. Neutrální chuť kuskusu doplníme výraznými chutěmi koření a dalších surovin. Kuskus při zapékání na povrchu pokryjeme zeleninou, aby se nevysušil a nevytvořil tuhý povlak.
Podle tohoto receptu kuskus doplníme na másle orestovanou mrkví, kapií, cibulkou a lilkem. Na závěr přidáme sýr cottage a čerstvé bylinky. Podobně můžeme pokrm připravit i s další zeleninou. O výbornou chuť se postará vhodně zvolené koření.
Na houbový kuskus využijeme směs lesních hub. Na tuku orestujeme cibulku, přidáme česnek a nakonec pokrájené houby. Po tepelné úpravě přidáme kuskus a dobře ochutíme. Kdo chce, pokrm ještě doplní čerstvými bylinkami a strouhaným sýrem.
Sušená rajčata si získala v naší kuchyni oblibu. Snadno připravíme další rychlovku, na kterou je využijeme. Nejprve rajčata osmažíme na olivovém oleji, přidáme k nim nakrájený česnek, olivy a kapary. Nakonec přimícháme kuskus a nakrájenou čerstvou petrželku.
Další výborná kombinace tentokrát potěší milovníky špenátu. Výbornou chuť dá pokrmu česnek a zakysaná smetana. Místo vody zalijeme kuskus zeleninovým bujónem. Hotový pokrm posypeme strouhaným sýrem. Během chvilky můžeme podávat.
Kuskus je dobrým základem pro jídla typu "rizoto". Můžeme využít svou fantazii a možnosti. Podle našeho receptu připravíme žampiónové rizoto, ochucené česnekem a petrželovou natí. Tentokrát přidáme i mascarpone.
Snadno a rychle s kuskusem
Někdo na kuskus nedá dopustit, jiný mu zatím nepřišel na chuť. Populární je mezi studenty. Připravit ho můžeme se zeleninou, luštěninami, sýry či masem. Dá se připravit i nasladko - doplníme ho smetanou, ovocem, semínky a ořechy.
Kuskus se vyplatí mít doma po ruce. Hodí se, když spěcháme a potřebujeme mít rychle hotové syté jídlo. Navíc patří mezi jídla, která jsou oblíbená při dietách a do naší kuchyně vnese něco z exotiky.
Komentáře