Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husa

Husa je vrubozubý pták. Dříve se choval hlavně na vesnicích, kvůli dobrému masu a kvalitnímu peří. V posledních letech zažívá renesanci. Husa na maso musí být dobře živená, její výkrm trvá cca půl roku. Svatomartinská tradice v podobě pečené husy se udržuje dodnes, delikatesou jsou husí játra. Dozlatova upečenou husu podáváme se zelím a různými druhy knedlíků, hodí se k ní i bramborové placky - lokše.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Oskeruše

Jeřáb oskeruše, někdy uváděný jako oskoruše, nářečně oskoruša, je opadavý, listnatý ovocný strom… Číst dál

Ossobuco

Ossobuco - z italského překladu je to kost s dírou, která vznikne tak, že se přesekne morková kost… Číst dál

Ossobuco

Ostružiny

Jsou plody keře ostružiníku. Toto ovoce má vynikající detoxikační účinek, pročišťuje střeva,… Číst dál

Ostružiny

Otruby

Otruby jsou odpadní prodkukt, který vzniká při mletí obilí. Obsahují části slupek a klíčků, také… Číst dál

Otruby

Oukrop

Je staročeská česneková polévka a říká se jí "vyprošťovák". Čím více česneku, tím má větší říz.… Číst dál

Oukrop

Ovar

Ovar je tradiční pochoutkou při zabíjačce. Jsou to části méně kvalitního masa, které se vaří ve… Číst dál

Ovar

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio