Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jáhelník

cathleen cathleen
Jáhelník

Jáhelník je tradiční staročeský jáhlový nákyp. Základem je oslazená jáhlová kaše, která je zapečená se žloutky, ovocem (obvykle s jablky nebo švestkami) a sněhem z bílků. Na dochucení se používá mletá skořice. Jáhelník je přirozeně bezlepkový pokrm.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Langusta obecná

Langusta patří k nejmohutnějším mořským korýšům. Dospělý jedinec může vážit až 8 kg. Nemá klepeta,… Číst dál

Langusta obecná

Lanýž

Lanýž je vřeckovýtrusná houba. Používali je již staří Římané, vařili je v červeném víně a jedli je… Číst dál

Lanýž

Lasagne

Lasagne jsou italské těstoviny, které se vyrábí ve tvaru širokých pásů. Jejich původ se vztahuje k… Číst dál

Lasagne

Lečo

Lečo je jídlo typické pro maďarskou a středoevropskou kuchyni, velmi oblíbené i u nás, a to… Číst dál

Lečo

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká… Číst dál

Ledvinky

Lékořice

Lékořice je vytrvalá léčivá rostlina z rodu bobovitých. Má silný stonek a dlouhé kořeny. Kořeny… Číst dál

Lékořice

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza