Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelito

yanull yanull
Jelito

Jelito je masný výrobek z vepřového masa a krve. Spolu s jitrnicemi a tlačenkou si bez nich neumíme představit domácí zabíjačku. Zpracuje se do nich méně hodnotné maso, např. lalok, kůže, plíce a maso z hlavy. Kromě koření se do nich přidávají buď vařené kroupy nebo drobně nakrájené housky. Narážejí se do tlustých vepřových střev. Vaří se asi 45 minut ve vodě při teplotě 90 °C. Jelita se nejčastěji podávají opečená, s brambory a kysaným zelím.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Čokoláda

Čokoláda je snad nejoblíbenější pochoutkou na celém světě. Vyrábí se z kakaových bobů, a známe ji v… Číst dál

Čokoláda

Čorba

Čorba  je známá a chutná polévka z Balkánu, vaří se z různých druhů masa a přidané zeleniny. Maso… Číst dál

Čorba

Čufty

Čufty jsou v podstatě koule, připravené z mletého masa, s přidáním koření a cibule. Někdy se do… Číst dál

Čufty

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo… Číst dál

Dalamánek

Datle

Datle je zdravé a sladké ovoce, které i přes svoji sladkost nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a… Číst dál

Datle

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více