Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oliheň obecná

yanull yanull
Oliheň obecná

Oliheň obecná je druh hlavonožce, který se nachází v hloubce cca 500 metrů. Dorůstá délky 50 cm a váhy až 1,5 kg. Olihně jsou vyhledávanou kulinářskou specialitou, při úpravě se nakrájí na kroužky, které známe pod názvem "kalamáry". Ty se nejčastěji smaží, ale větší jedinci se ponechají v celku, plní se nádivkou, zapékají se a dusí.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Prejt

Jsou dva druhy prejtů, jeden se připravuje z krve a vařených krup, druhý je jitrnicový, jsou v něm… Číst dál

Prejt

Pribiňák (Pribináček)

Pribináček je tradiční našlehaný dezert pro děti, z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od… Číst dál

Prosecco

Prosecco je italské šumivé víno. Název tohoto vína je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu… Číst dál

Prosecco

Proso seté

Proso je obilnina z čeledi lipnicovitých a spolu s pšenicí a ječmenem patří k nejstarším kulturním… Číst dál

Proso seté

Provensálské bylinky

Provensálské bylinky je směs bylinek původem ze slunné jihovýchodní Francie. Název je odvozen od… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace