Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Parenica

cathleen cathleen

Parenica je slovenský tradiční nezrající pařený hnětený ovčí sýr s velmi jemnou chutí. Pravá parenica je vyrobena z čerstvě nadojeného, neupraveného ovčího mléka, od pasoucích se ovcí plemen valaška, zušlechtěná valaška, cigája a východofríská ovce. Parenica je charakteristická svým tvarem stočené stuhy. Podobně jako oštiepok má smetanovou až žlutou barvu a zlatožlutý povrch.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Džezva

Džezva je nádoba kónického tvaru s rovným držadlem, používá se na vaření turecké nebo arabské kávy.… Číst dál

Džezva

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Džuveč

Džuveč je pokrm, který pochází z Turecka a rozšířil se postupně po celém Balkáně. Připravuje se z… Číst dál

Džuveč

Ementál

Ementál je původní švýcarský sýr. Poznáme jej podle toho, že je uvnitř děrovaný. Vyrábí se ve tvaru… Číst dál

Ementál

Empanadas

Empanadas jsou šátečky z křehkého máslového těsta, které se plní různými nádivkami - masovou,… Číst dál

Empanadas

Enchilada

Enchilada je tradiční pokrm mexické kuchyně. Potřebujeme na něj kukuřičnou tortillu, kterou… Číst dál

Enchilada

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá