Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléčné výrobky jsou zdravé, a to i ty, které nejsou z Posázaví

Mléčné výrobky jsou zdravé, a to i ty, které nejsou z Posázaví

„Výrobky mléčné, jsou blahodárné a věčné“, zpívá se ve filmu i v reklamě. Mléčné výrobky jsou totiž zdrojem vápníku, a tak jsou doporučované jako součást každodenního jídelníčku. Měkké i tvrdé sýry, jogurty či smetanu si můžete připravit i doma, pokud těm kupovaným nedůvěřujete.

Domácí sýry

Pokud se rozhodnete sýrařit, je potřeba mít vhodnou formu. Některé druhy sýrů ale zvládnete vyrobit i bez ní. Vyzkoušet můžete třeba sýrové nitě neboli korbáčiky, poměrně snadná je i výroba domácího sýra z tvarohu.

Zakysaná smetana

Pokud by se vám stalo, že budete potřebovat zakysanku, ale nebudete ji mít v ledničce, můžete si ji vyrobit. Potřebovat budete domácí mléko nebo smetanu a také dostatek času, protože výroba trvá 24 hodin.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žinčice

Žinčice je známý slovenský nápoj z ovčího mléka, podobný kefíru. Je vedlejším produktem při výrobě brynzy. Jedná se o lahodný nápoj, který se podává k brynzovým haluškám. Je velmi zdravý, protože obsahuje vysoké množství mikroorganismů a kvasinek, např. Lactobacillus a další, které jsou prospěšné našemu zdraví.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zakysaná smetana

Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který vzniká fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Dříve se smetana sbírala ze zkyslého mléka. Zakysaná smetana má širokou škálu tučnosti, od 8 % až po 30 %. Je oblíbená v mnoha zemích, asi nejvíce v ruských. Boršč a pelmeně nebo bliny s kaviárem jsou toho důkazem. V naší kuchyni je také součástí polévek, omáček, moučníků, pohárů, ovocných i zeleninových salátů. Zakysaná smetana je zdrojem bílkovin a navíc je dobře stravitelná.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žervé (Gervais)

Žervé, francouzsky gervais, je minimálně solený nebo nesolený, šlehaný měkký krémový sýr ze sladké smetany. Lučina je obchodní název pro žervé vyráběné od roku 1981 u nás. Žervé má velmi jemnou chuť a konzumovat ho můžeme na slano i na sladko, v různě ochucených pomazánkách a pěnách, přidávat do omáček na těstoviny, či použít jako základ k přípravě přelivu na maličké lívanečky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tvaroh

Tvaroh je mléčný výrobek tužší konzistence, bílé barvy a smetanové chutí. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny. Tvaroh je lépe stravitelný než proteiny masa a ryb. Má v sobě spoustu minerálních látek, je bohatý na vápník. Kuchyňské zpracování je mnohostranné, jak ve slaných, tak i sladkých variantách. Pomazánky, různé koktejly, krémy do moučníků, nebo náplň do kynutých buchet - to vše je jen stručná ukázka jeho použití.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Syrovátka

Po sražení mléka vznikne žlutozelená tekutina, jakési mléčné sérum pod rozšířeným názvem syrovátka. Obsahuje 70 % bílkovin, řadu vitamínů a minerálních látek. Pro náš organismus má blahodárné účinky, čistí organismus, podporuje činnost ledvin a metabolismus. Bílkoviny snižují cholesterol. Koupit se dá v sušeném stavu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Smetana

Smetana je nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Získat ji můžeme sbíráním, v průmyslovém zpracování odstřeďováním. Smetanu lze koupit s různým obsahem tuku, např. ke šlehání nebo na vaření. Použití je rozmanité - hodí se do omáček, polévek i na gratinování.

1 2

Další témata

Další recepty