Cibule dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Co obsahuje a jaké má využití?
Co je cibule? Cibule je víceúčelovou zeleninou, která se běžně používá v kuchyni po celém světě. Je známa pro svou silnou charakteristickou chuť, která dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Existuje mnoho odrůd cibulí včetně bílé, červené, žluté a šalotky, z nichž každá má trošku jinou chuť. Pozor ale, nadměrná konzumace cibule může způsobovat žaludeční potíže, nadýmání či pálení žáhy.
Jaké obsahuje cibule vitamíny?
Cibule mají řadu zdravotních výhod. Obsahují antioxidanty, vitamíny C a B6, vlákninu a minerály, jako je draslík. Pravidelná konzumace cibulí může pomoci snížit riziko některých onemocnění, včetně srdečních chorob, a také podporuje imunitní systém. Navíc, třeba taková cibule s medem je výborná proti kašli a nachlazení, pro zmírnění bolesti v krku nebo pro léčbu pokožky.
Využití v kuchyni
Cibule jsou nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní a používají se k přípravě různých pokrmů. Můžete je krájet na kostky, kolečka nebo proužky a přidávat do polévek, omáček, salátů, masových směsí i smažených jídel. Tak nebo tak dodávají pokrmům bohatou chuť a aroma. A máte-li rádi domácí suroviny, pěstování cibule je hračka, a to dokonce i ve venkovním květináči.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 1 hodinou
Bleskové rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 23 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník
Pečení na víkend: Litý hrníčkový kynutý koláč je vláčný a překvapivě snadný. Drobenka na něm bude navíc díky tomuto triku krásně vonět!
Nejlepší kaše pro děti: Rýžová, jáhlová, kukuřičná a další. Kdy s nimi začít a jak je správně uvařit?