Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce u babičky – články, postupy a rady

Velikonoce u babičky – články, postupy a rady

Velikonoční svátky u babičky měly vždy zvláštní kouzlo. V troubě se pomalu pekl mazanec, z kuchyně voněla bylinková nádivka a na stole se chladil velikonoční beránek. Po dlouhé zimě se vracelo světlo, ze sklepů mizely poslední zásoby a v kuchyni začínalo vonět jaro.

Mazance, nádivky, jidáše – poctivé pečení, které spojuje generace

Recepty, které babičky vařily a pekly, měly něco společného – jednoduché suroviny, spolehlivé postupy a chuť, která zůstává v paměti celý život. Těsto se hnětlo ručně, máslem se nešetřilo a každý kousek jídla měl svůj důvod i tradici. Sladké jidáše na Zelený čtvrtek, nádivka s kopřivami na Bílou sobotu, mazanec plný rozinek a vůně vanilky – všechno mělo svůj čas a rytmus.

Velikonoční jídlo, které zahřeje a zasytí

Zatímco dnes často řešíme dietní trendy, babiččina velikonoční kuchyně sázela na poctivost. Uzené maso s vejcem, domácí chléb, čerstvé máslo, česnek i pažitka – jednoduché, ale syté a opravdové. To vše doplněné láskou k vaření, které se dědilo.

Co voní jako pravé Velikonoce?

Mezi recepty na tradiční jídla babiččiných velikonočních kuchyní patří např.:

Když svátky chutnají jako domov

Velikonoce u babičky nebyly o spěchu, ale o vůních, barvách a společné tabuli. Každý recept měl své místo, každé jídlo mělo smysl. Ať už pečete mazanec podle starého sešitu nebo jen hledáte inspiraci, jak oživit jarní stůl, právě babiččina kuchyně je tím pravým.

Více

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli