Rady zahradnice Andrey: Hořkosti okurek se dá předejít dobrou zálivkou, zbavit se jí můžete i ve chvíli, kdy ji máte na stole
31. 7. 2024 Zahrada
Hořká okurka může být důvodem, proč se při chystání letního salátu pořádně naštvete. Když totiž tuto zeleninu neochutnáte, než ji začnete kombinovat s dalšími druhy, existuje velká pravděpodobnost, že celý váš výtvor půjde do koše. Pachuť okurky totiž přebije vše ostatní. Jak předejít hořknutí okurek poradila čtenářům webu Toprecepty.cz zahradnice Andrea Holá.
Nemilé překvapení
Znáte ten pocit, když si ze zahrady nebo skleníku pyšně nesete krásně narostlou salátovou okurku a už plánujete, jak s ní naložíte, abyste za okamžik zjistili, že je hořká?
Stalo se to určitě každému, a to i v případě, že okurku koupil v obchodě. Důvody, proč tomu tak je, i jak se nechtěné vlastnosti populární zeleniny zbavit, popsala pro Toprecepty.cz Andrea Holá, z instagramového účtu zahradamilhostov.
Mohlo by vás zajímat
Co způsobuje nahořklost
Jak Andrea upozorňuje, všechny staré odrůdy okurek byly hořké, to se však změnilo. „Dnes je většina okurek jak nakládaček, tak i salátovek nehořká, oproti tomu stonek a listy hořké jsou. Vytváří se v nich totiž látky, které způsobují hořkost, tzv. cucurbitaciny,“ vysvětluje zkušená zahradnice.
Podle odborníků se cucurbitacin produkuje jako obranný mechanismus rostliny, aby se chránila před škůdci a predátory. Takže vlastně, když okusíte hořkou okurku, můžete si nadneseně představit, že jste se právě pustili „do boje s přírodou“, která se brání napadení.
Jak předejít nepříjemnostem
Ačkoliv by se mohlo zdát, že prevence hořkosti bude složitou věcí, nemusí tomu tak být. Jak říká Andrea, když vytvoříme pro okurky dobré podmínky, hořkost se u nich neobjeví. Při stresu rostliny totiž dochází k hořknutí, někdy je zasáhne jen konec, který je blíže ke stopce, ale někdy je hořká celá okurka.
Kdy ovšem dokážeme rostlinu vystresovat natolik, že se nám „pomstí“? „Ve stresu jsou okurky při nevyrovnané zálivce, když zemina přeschne a následuje přelití, nebo při vysokých teplotních rozdílech (v noci chlad a ve dne horko),“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Andrea s tím, že se tento problém vyskytuje častěji ve sklenících. „Určitě ale nedoporučuji na noc skleník zavírat, větrání je důležité nejen přes den, abychom předcházeli houbovým chorobám,“ dodává.
Hořkosti předejte i tím, že okurky sklidíte včas. Přerostlé a přezrálé okurky mohou být hořké, sklízejte tedy mladé plody.
Řešení problému
Pokud chcete mít jistotu, že nebudete sklízet chuťové nedobré okurky, má Andrea jednu radu. „Kupte si osivo geneticky nehořkých okurek. Ty neumí vytvářet hořké látky. Veškeré informace najdete na sáčku se semeny,“ říká zahradnice.
Když ale přeci jen sklidíte okurku, která je hořká, nevyhazujte ji. „Když se zavaří ve sladkokyselém nálevu, hořkost se vytratí,“ radí Andrea. To platí pro okurky nakládačky.
U salátovek bývá nejvíce hořkosti ve slupce v konečcích, proto okurku oloupejte a konec odkrojte a vyhoďte. Podle starých babičkovských rad se dá okurka také oloupat a naložit na 10-12 hodin do slané vody, tím by se hořkost měla zmírnit.
Náš tip: Kdo by neměl rád okurkový salát, vyzkoušejte ten podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více