Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramboráky patří k české klasice. Oblíbené placky nemusí být vždy jen z brambor, těsto se doplňuje například strouhanou cuketou. Kromě tradiční majoránky lze využít i různé jiné voňavé koření.

Které bylinky použít v bramboráku

Pokud do jídla rádi přidáváme bylinky, můžeme je využít i v bramboráku. Bramborák v nejrůznějších variantách je tuzemskou specialitkou. Jeho podob je nespočet. Přidává se do něj zelí, cuketa nebo i maso, tak proč neobměnit i bylinky.

Typickou bylinkou v bramboráku je majoránka. Můžeme ale využít další rostlinky a vychutnat si jiné aroma. Po čem sáhnout? Hodí se libeček, pažitka, petrželka, bazalka, ale i další provensálské bylinky, jako jsou kromě majoránky rozmarýn, tymián, oregano saturejka nebo i levandule. Ve směsi může být i šalvěj, estragon, případně fenykl. 

Jak urychlit přípravu bramboráku

Příprava bramboráku spočívá ve smíchání jednotlivých ingrediencí. Než ale do směsi přidáme brambory, ideálně varný typ C (mají dostatek škrobu), musíme je nastrouhané nechat chvilku odstát. V té době se totiž odloučí voda a nebude nám kazit kulinární dílo později. Stačí asi tři minutky. Brambory vymačkáme, slijeme vodu na jiné použití a vůbec nemusíme trávit dlouhý čas u sporáku, protože narovnáme placičky na plech a upečeme je najednou v troubě s minimem tuku. Je třeba počítat s tím, že bramboráčky z pánve chutnají trochu jinak, než ty upečené v troubě. V případě bylinkových bramboráků to ale napraví právě hrst různých bylinek. 

Jak zajistit, aby brambory neměnily barvu

Občas se stane, že brambory při přípravě mění barvu. Aby se to nestalo, je vhodné nastrouhané a slité brambory přelít velmi horkým mlékem. Tak se nestane, že začnou tmavnout.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit bramboráky pečené v troubě

Na přípravu bramboráků budete potřebovat: ½ kg brambor (varný typ C), 100 ml horkého mléka, 1 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 2 lžíce mouky, 1 lžíci strouhanky, kmín, pepř, sůl a hrst oblíbených bylinek, olej na potření.

Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Pak je nechte chvíli odstát. Nakrájejte si bylinky dle chuti. Vymačkejte a slijte vodu z brambor.  Zalijte je horkým mlékem, přidejte ostatní ingredience (mouku a strouhanku nasypte dle potřeby) a smíchejte vše do směsi.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho olejem. Lžicí nabírejte směs a rozetřete je do tvaru bramboráčků a trochu je potřete olejem i na povrchu. Bramboráčky pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Náš tip: Přichystejte si bramboráky z trouby podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více