V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
21. 8. 2023 Vaření
Bramboráky patří k české klasice. Oblíbené placky nemusí být vždy jen z brambor, těsto se doplňuje například strouhanou cuketou. Kromě tradiční majoránky lze využít i různé jiné voňavé koření.
Které bylinky použít v bramboráku
Pokud do jídla rádi přidáváme bylinky, můžeme je využít i v bramboráku. Bramborák v nejrůznějších variantách je tuzemskou specialitkou. Jeho podob je nespočet. Přidává se do něj zelí, cuketa nebo i maso, tak proč neobměnit i bylinky.
Typickou bylinkou v bramboráku je majoránka. Můžeme ale využít další rostlinky a vychutnat si jiné aroma. Po čem sáhnout? Hodí se libeček, pažitka, petrželka, bazalka, ale i další provensálské bylinky, jako jsou kromě majoránky rozmarýn, tymián, oregano saturejka nebo i levandule. Ve směsi může být i šalvěj, estragon, případně fenykl.
Mohlo by vás zajímat
Jak urychlit přípravu bramboráku
Příprava bramboráku spočívá ve smíchání jednotlivých ingrediencí. Než ale do směsi přidáme brambory, ideálně varný typ C (mají dostatek škrobu), musíme je nastrouhané nechat chvilku odstát. V té době se totiž odloučí voda a nebude nám kazit kulinární dílo později. Stačí asi tři minutky. Brambory vymačkáme, slijeme vodu na jiné použití a vůbec nemusíme trávit dlouhý čas u sporáku, protože narovnáme placičky na plech a upečeme je najednou v troubě s minimem tuku. Je třeba počítat s tím, že bramboráčky z pánve chutnají trochu jinak, než ty upečené v troubě. V případě bylinkových bramboráků to ale napraví právě hrst různých bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Jak zajistit, aby brambory neměnily barvu
Občas se stane, že brambory při přípravě mění barvu. Aby se to nestalo, je vhodné nastrouhané a slité brambory přelít velmi horkým mlékem. Tak se nestane, že začnou tmavnout.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit bramboráky pečené v troubě
Na přípravu bramboráků budete potřebovat: ½ kg brambor (varný typ C), 100 ml horkého mléka, 1 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 2 lžíce mouky, 1 lžíci strouhanky, kmín, pepř, sůl a hrst oblíbených bylinek, olej na potření.
Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Pak je nechte chvíli odstát. Nakrájejte si bylinky dle chuti. Vymačkejte a slijte vodu z brambor. Zalijte je horkým mlékem, přidejte ostatní ingredience (mouku a strouhanku nasypte dle potřeby) a smíchejte vše do směsi.
Troubu rozehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho olejem. Lžicí nabírejte směs a rozetřete je do tvaru bramboráčků a trochu je potřete olejem i na povrchu. Bramboráčky pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Přichystejte si bramboráky z trouby podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Rychlé obědy hotové do 30 minut: Udělejte si koprovku, krůtí řízky nebo plněnou tortillu!
12 nejlepších receptů na bramboráky: Dáte si klasický, dýňový, mrkvový, chlebový nebo plněný zelím a škvarky?
Přečtěte si Zobrazit více
Snídaně, svačina nebo rychlá večeře: 7 levných pomazánek od česnekové přes vajíčkovou až po netradiční čočkovou
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká