Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vaření
Zdroj: Pixabay, Vlad Vasnetsov

Stávající situace nás nutí co nejvíce šetřit. Máme pro vás x tipů. Při řadě z nich jsme se inspirovali zkušenostmi našich babiček, které měly hluboko do kapsy.

Vařte s rozmyslem

Šetření se nejspíš nevyhne nikdo z nás. Proto není na škodu si připomenout to, co už využívaly naše babičky. Řada rad se bude hodit. Základem je plánování jednotlivých jídel dopředu, vaření beze zbytků a využívání sezónních potravin, které bývají levnější. A co další tipy?

1. Zvažte předváření vody v rychlovarné konvici

Na první pohled se zdá, že na procesu vaření není nic světoborného. Ale i v tomto případě můžete hezky ušetřit, a to hned v několika ohledech. Tím prvním je vaření vody, při kterém je ale třeba vzít v úvahu vaše možnosti. Podle informací Radiožurnálu, který se dotazoval zástupců dodavatelů energií, na elektrickém sporáku spotřebujete na uvaření litru vody 0,26 kWh, v případě varné konvice je to jen 0,1 kWh.

Když se drobné rozdíly nasčítají za delší období, už je rozdíl významnější. Pokud nemáte sklokeramickou, ale indukční varnou desku, vařit v konvici už se nevyplatí. V případě plotýnkového sporáku není co zvažovat a rovnou sáhněte po varné konvici. Ušetříte čas i elektřinu. Vaření litru vody se zkrátí z 9 minut na 2,5. Předvařenou vodu pak můžete rovnou nalít do hrnce a uvařit těstoviny nebo co je potřeba.

2. Využívejte pokličku

Další výraznou možností, jak ušetřit, je využívání pokličky. Jr to známá osvědčená metoda, na kterou ale někdy zejména mladé hospodyňky zapomínají. Vaření v hrnci s pokličkou je mnohem rychlejší i co se týká času. Právě tím se můžeme inspirovat od našich předků. Navíc předejdete zbytečnému úniku tepla, což jsou vlastně uniklé peníze. Když nepoužijete pokličku, dochází i ke zbytečnému vysušování pokrmu. To se projeví i na chuti. Je dobré, když pára může unikat, aby třeba nedošlo k vytečení obsahu na plotnu. Ideální jsou proto pokličky s otvorem.

3. Využívejte správné nádobí a krájejte

Abyste vařili ekonomicky, je třeba sáhnout vždy po vhodně velkém nádobí. Kdybyste pár brambor vařili ve zbytečně velkém hrnci, trvalo by to dlouho, takže byste se i zdržovali. Předejdete tak dlouhému zahřívání. Navíc popřemýšlejte nad tím, kolik tekutiny budete potřebovat, abyste zbytečně neohřívali něco, co vlastně nepotřebujete. 

A s vařením souvisí ještě jedna věc. Zdánlivá maličkost. Krájejte brambory, zeleninu i maso na menší kousky. Rychleji se uvaří a objemově se vejdou do menšího množství vody, takže ušetříte dvojnásob. 

4. Využívejte nashromážděné teplo

Způsob vaření je velmi důležitý. Měl by být promyšlený. Postupně zjistíte, jak dalece můžete šetřit. Pokud máte elektrický sporák, můžete využívat zbytkové teplo. Vyzkoušejte si, o kolik minut dříve můžete vypnout sporák, a jídlo se bude dál připravovat. U plynového vařiče a indukce to nefunguje.

Při pečení zbytečně neotevírejte dvířka trouby. Každé otevření totiž „způsobí ztrátu až 20 procent jejího tepla,“ uvedla pro Seznam zprávy mluvčí ČEZu, Alice Horáková.

5. Rozplánujte si pečení

Zvolte poschoďové pečení. V některých případech se dá připravovat hned několik jídel najednou. Klasickým případem je poschoďové pečení sušenek, závinů, rolád a cukroví, kdy můžete mít v troubě více plechů. Praktická jsou také jídla z jednoho hrnce. Připravíte v něm nejen maso, ale i přílohu, a navíc budou krásně chuťově propojené.A opět - krájejte! Pečeně v celku se bude péct déle, než když maso naprocujete. 

6. Hlídejte provoz ledničky

Lednička je jedním z energeticky nejnáročnějších kuchyňských spotřebičů. Abyste zefektivnili její provoz, je třeba o ni dobře pečovat. Spotřebu výrazně snížíte, když budete hlídat námrazu v mrazicí části. Uvádí se odstraňovat alespoň 3 mm a více, ideální je samozřejmě provoz bez námrazy. S ní má totiž lednička mnohem vyšší spotřebu. Proto stav případné námrazy pravidelně kontrolujte. Pokud jste si mysleli, že ušetříte, když bude lednice prázdná, opak je pravdou. Přístroj lépe funguje úspornějším režimem, když je plný. Spotřebu také zvýší časté otevírání dvířek. Ledničku ani mrazničku nedávejte těsně ke stěně ani blízko zdroje tepla, oba případy jsou nevhodné a odebírají více energie.

7. Rozmrazujte včas

Hospodárné vaření se bez plánování neobejde. Pokud nemáte čerstvé potraviny a musíte je vzít z mrazáku, vyndejte je s předstihem. Přirozené rozmrazování je pro potraviny vhodnější (z hlediska cenných látek), než kdybyste je dávali do mikrovlnky, a zároveň ušetříte za energie. 

Zdroje informací:
https://radiozurnal.rozhlas.cz
https://www.seznamzpravy.cz

Mohlo by vás zajímat