Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémy na dorty se připravují z různých surovin. V současnosti je v oblibě lehká šlehačka nebo tvaroh. V minulosti se dorty nepřipravovaly tak často a proto se výjimečně zdobily hutným krémem z másla a cukru.

Americký máslový krém se vyznačuje lehkostí, nadýchaností, jemnou texturou a chuťovou neutrálností. Někomu může vadit vysoký podíl cukru - pokud ale nejíme moučníky příliš často, můžeme nad kouskem dortu přimhouřit oko.

Jak připravit americký máslový krém

Množství krému stačí na ozdobení dortu, řezů nebo rolády:

  • 250 g kvalitního másla
  • 500 g moučkového cukru (vhodnější je cukr pudrový na perníčkové polevy)

Změklé máslo pomocí robota nebo elektrického šlehače šleháme po dobu 5 minut, dokud se nespojí do lehkého krému bez hrudek. Pak do něj postupně přidáme cukr a šleháme dalších 5–8 minut. Krém, který se usazuje na bocích mísy, seškrabáváme stěrkou. Po dochucení můžeme krém okamžitě použít ke zdobení.

Jak ochutit máslový krém

Krém má neutrální sladkou chuť, proto ho můžeme libovolně dochutit:

  • Do krému v závěrečné fázi šlehání můžeme přidat pár kapek oblíbeného aroma nebo krém obarvit jedlým potravinářským barvivem.
  • Chuť ovlivníme použitím různých dochucovadel - kakaa, vanilky, kávy, karamelu, ovocného sirupu a mnoha dalších.

Pokud vám americký krém připadá příliš sladký, zkuste si podle našeho videa připravit máslový krém, který se hodí i do vánočního cukroví:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli