Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Zdroj: Iva Jechová

Máslový krém je našlehaná směs másla a cukru, kterou můžeme pomocí ochucovadel, aromat a potravinářských barviv proměnit do mnoha druhů výborných, chuťově rozdílných krémů na ozdobení dezertů a sladkých moučníků.

Hutný máslový krém má výhodu v tom, že na rozdíl od smetanových nebo tvarohových krémů se dá mrazit, skladovat po delší dobu, ochucovat a barvit nebo používat jako podklad pod cukrářskou potahovací hmotu a marcipán.

Jak připravit základní máslový krém

Prosijeme moučkový cukr a připravíme si kvalitní máslo, které necháme povolit.

  • Máslový krém šleháme z másla a cukru v poměru 1:1. Při krátkém vyšlehání je krém hutný a mezi zuby jsou cítit krystalky cukru, což je nežádoucí. Správně našlehaný krém je bílý, nadýchaný a jemný. 
  • Máslový vaječný krém je velice lehký a jemný, připravuje se ze šlehaných vajec nad parou. Používá se k plnění dortů, pečiva, drobného cukroví a různých moučníků - trubiček, koblih, věnečků, vánočního cukroví nebo cupcaků.
  • Máslový krém se sněhem je chuťově neutrální krém, který můžeme různými způsoby dochucovat a barvit. Jelikož má krásnou bílou barvu a jemnou konzistenci, používá se ke zdobení svatebních a dětských dortů.
  • Máslový pudinkový krém se skládá z másla, cukru a uvařeného vychladlého pudinku, který se opatrně zašlehává do máslového krému. Pudinkem nastavený krém je hladký, nadýchaný a má příchuť podle druhu použitého pudinku.
  • Krém s moučnou kaší je alternativou k pudinkové variantě. Takový krém se málokdy srazí. Základním pravidlem je důkladné provaření mouky, aby se ztratila moučnatá chuť. Používáme všechny druhy mouky.

Čím se dá ochutit máslový krém

V podstatě vším, na co máte vy nebo hosté chuť:

  • Do krému lze vmíchat kakao, rozpuštěnou vychladlou čokoládu, strouhané oříšky, strouhaný kokos, mák i kávu.
  • Krém můžeme také dochutit dochutit vanilkou, pudinky s různými příchutěmi (jahoda, malina), karamelovou omáčkou nebo citrusovou šťávou.
  • Pro dospělé můžeme krém ochutit rumem, vaječným koňakem, griottkou nebo různými ovocnými likéry, které chuť krému zvýrazní.
  • Při nedostatku zkušeností můžeme koupit dochucovací pasty, které jsou vyráběny z různých surovin a mají mnoho příchutí (mrkvová, jahodová, citrónová).
  • Potravinářské aroma používáme v minimálním množství, jen po kapkách.

Chyby při přípravě máslových krémů

  • Málo vyšlehaný krém, nestejná teplota surovin, přidání tekutiny nebo ovoce do másla způsobí, že se krém srazí.
  • Chybu napravíme důkladným došleháním krému, částečným nahřátím a při opětovném šlehání nebo zašleháním změklého kousku másla.

Pokud milujete karamelový krém, zkuste si připravit tekutou karamelovou omáčku do zásoby podle našeho videa:

Sladké drobečky

Máslový krém je tučný a sladký. Pokud máte problémy s váhou, zkuste vrstvy dortu nenatírat vrstvou krému, ale nastříkat jím jen obvodový kroužek. Vnitřek můžete naplnit ovocem nebo méně oslazenou šlehačkou s ovocem, přikrýt druhým plátem a naplnit stejným způsobem. Kromě toho, že dort bude méně kalorický, bude na řezu krásně barevný.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky