Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Máslový krém je našlehaná směs másla a cukru, kterou můžeme pomocí ochucovadel, aromat a potravinářských barviv proměnit do mnoha druhů výborných, chuťově rozdílných krémů na ozdobení dezertů a sladkých moučníků.
Hutný máslový krém má výhodu v tom, že na rozdíl od smetanových nebo tvarohových krémů se dá mrazit, skladovat po delší dobu, ochucovat a barvit nebo používat jako podklad pod cukrářskou potahovací hmotu a marcipán.
Jak připravit základní máslový krém
Prosijeme moučkový cukr a připravíme si kvalitní máslo, které necháme povolit.
- Máslový krém šleháme z másla a cukru v poměru 1:1. Při krátkém vyšlehání je krém hutný a mezi zuby jsou cítit krystalky cukru, což je nežádoucí. Správně našlehaný krém je bílý, nadýchaný a jemný.
- Máslový vaječný krém je velice lehký a jemný, připravuje se ze šlehaných vajec nad parou. Používá se k plnění dortů, pečiva, drobného cukroví a různých moučníků - trubiček, koblih, věnečků, vánočního cukroví nebo cupcaků.
- Máslový krém se sněhem je chuťově neutrální krém, který můžeme různými způsoby dochucovat a barvit. Jelikož má krásnou bílou barvu a jemnou konzistenci, používá se ke zdobení svatebních a dětských dortů.
- Máslový pudinkový krém se skládá z másla, cukru a uvařeného vychladlého pudinku, který se opatrně zašlehává do máslového krému. Pudinkem nastavený krém je hladký, nadýchaný a má příchuť podle druhu použitého pudinku.
- Krém s moučnou kaší je alternativou k pudinkové variantě. Takový krém se málokdy srazí. Základním pravidlem je důkladné provaření mouky, aby se ztratila moučnatá chuť. Používáme všechny druhy mouky.
Čím se dá ochutit máslový krém
V podstatě vším, na co máte vy nebo hosté chuť:
- Do krému lze vmíchat kakao, rozpuštěnou vychladlou čokoládu, strouhané oříšky, strouhaný kokos, mák i kávu.
- Krém můžeme také dochutit dochutit vanilkou, pudinky s různými příchutěmi (jahoda, malina), karamelovou omáčkou nebo citrusovou šťávou.
- Pro dospělé můžeme krém ochutit rumem, vaječným koňakem, griottkou nebo různými ovocnými likéry, které chuť krému zvýrazní.
- Při nedostatku zkušeností můžeme koupit dochucovací pasty, které jsou vyráběny z různých surovin a mají mnoho příchutí (mrkvová, jahodová, citrónová).
- Potravinářské aroma používáme v minimálním množství, jen po kapkách.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě máslových krémů
- Málo vyšlehaný krém, nestejná teplota surovin, přidání tekutiny nebo ovoce do másla způsobí, že se krém srazí.
- Chybu napravíme důkladným došleháním krému, částečným nahřátím a při opětovném šlehání nebo zašleháním změklého kousku másla.
Pokud milujete karamelový krém, zkuste si připravit tekutou karamelovou omáčku do zásoby podle našeho videa:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší likér vánočních svátků. Vaječný koňak se zrodil ve středověku a dřív léčil nachlazení
Jak na výborný máslový krém: Základ lze ochutit pudinkem, vyšlehaným sněhem z bílků, ale i čokoládou, kávou či oříšky
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Komentáře