Bolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečník
15. 6. 2025 Vaření
Máte rádi jednoduché nepečené dezerty, které jsou rychle hotové, ale chutí klidně překonají i náročnější moučníky? Inspiraci můžete hledat třeba v Portugalsku, konkrétně v moučníku bolo de bolacha. Nepatří sice k těm světoznámým, rozhodně ale stojí za to mu věnovat pozornost.
Slavné britské sušenky
Dezert bolo de bolacha nadchne hlavně milovníky kávy. Její chuť je v něm totiž nejdůležitější společně s máslovým krémem a jemnými čajovými sušenkami Marie.
Právě na nich je celá tato portugalská specialita založená, a to přesto, že tyto jemné sušenky pocházejí z Velké Británie, kde se pečou dokonce již od 19. století, kdy je londýnské pekařství Peek Freans připravilo na počest sňatku ruské velkokněžny Marie Alexandrovny s vévodou z Edinburghu.
Mohlo by vás zajímat
Legendární sušenky
Sušenky se brzy staly populární po celé Evropě, nejvíc však v Portugalsku nebo ve Španělsku. Zde se rozšířily hlavně po občanské válce, kdy je kvůli přebytku pšenice začaly vyrábět pekárny ve velkém.
Sušenky Marie jsou známé svou lehkou stravitelností, často se proto portugalským dětem nabízely již od útlého věku, nejprve smíchané s ovocem a později samotné jako plnohodnotná svačina. Pro velkou část portugalské populace se tak bolacha Maria staly jakousi připomínkou dětství. Není tedy divu, že právě Portugalci je spojili s kávou a máslovým krémem a vytvořili z nich vynikající dezert.
Rychlý sušenkový dezert
Ten se poprvé objevil v 50. letech minulého století v kuchařské knize O Mestre Cozinheiro, rozhodně je v něm ale patrná inspirace o trochu starším francouzským receptem, který se připravuje ze sušenek thé brun. Ostatně na značce sušenek není třeba trvat a klidně můžete bolo de bolacha připravit třeba z našich „bebeček“.
Mohlo by vás zajímat
S máslovým krémem
Bolo de bolacha by vám možná mohlo trochu připomenout italské tiramisu. Oba dezerty spojuje příchuť kávy. Cukrářské piškoty a mascarpone ale v portugalské specialitě nahrazují právě kulaté sušenky Marie a máslový krém. Na její přípravu tak vlastně potřebujete jen tyto tři základní komponenty, tedy sušenky, krém a kávu.
Ačkoli dezert možná na první pohled vypadá obyčejně, ve skutečnosti je to poctivá, návyková a překvapivě elegantní delikatesa, kterou si každý zamiluje už po první lžičce. Bola de bolacha bývá v Portugalsku dokonce takovým rodinným stříbrem – skoro každý má ten svůj recept, který se často dědí z generace na generaci.
Bolo de bolacha v různých verzích
Základní verze je ovšem prostá – sušenky se namočí do kávy, aby trochu změkly a pak se vyskládají do mísy nebo formy, přičemž se jednotlivé vrstvy prokládají máslovým krémem. Poté se nechá celý dezert ještě rozležet, aby sušenky zvláčněly a všechny chutě se dokonale propojily.
Někdy se do kávy k namáčení sušenek přidává stylově portské či whisky nebo se místo obyčejných sušenek Marie používají obdélníkové a lehce karamelizované, které do dezertu vnášejí další chuť, případně se do něj i přidává ještě karamel navíc.
Originální recept na bolo de bolacha
Pokud byste chtěli vyzkoušet bolo de bolacha podobné jako jedí v Portugalsku, zkuste je podle následujícího originálního receptu.
Budete potřebovat: 400 g čajových sušenek, 200 ml vychlazené silné kávy, 200 g másla pokojové teploty, 200 g cukru a 1 lžičku vanilkové esence.
- Nejprve připravte silnou kávu a nechte ji vychladnout. V míse vyšlehejte máslo do krémové konzistence. Do vyšlehaného másla přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladkou směs. Do směsi másla a cukru nakonec vmíchejte vanilkovou esenci.
- Každou sušenku namočte do připravené kávy. Dbejte na to, aby se namočily celé, nesmí se však rozmočit, aby to nenarušilo texturu dezertu.
- Do obdélníkové nebo dortové formy začněte tvořit vrstvit namočené sušenky a krém. Dbejte na to, aby byly vrstvy rovnoměrné a krém rozetřený po celé ploše. Vrstvěte, dokud nedojdou sušenky a krém. Poslední by měla být vrstva krému. Tu pečlivě uhlaďte.
- Dezert zakryjte a uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo ideálně přes noc. Díky tomu se prostoupí všechny chutě a sušenky změknou. Před podáváním bolo de bolache ozdobte třeba nadrcenými sušenkami, čokoládou nebo jen posypejte kakaem.
Náš tip: Jednoduché řezy ze sušenek Lotus si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Loveitportugal.com: Bolo de Bolacha (Portuguese Biscuit Cake)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více