Aromata a jejich využití: Přírodní i syntetické příchutě zvýrazňují chuť i vůni
Aroma je přírodní nebo chemická látka, která se přidává do potravin, čímž změní jejich chuť a vůni, nebo je více či méně zvýrazňuje. Přírodní aromata se získávání extrakcí, lisováním či destilací, syntetická jsou vyrobena uměle.
Aromata neboli příchutě používáme už od nepaměti a ani o tom nevíme. Není to jen koření do slaných jídel, ale také různá dochucovadla do sladkých moučníků. Syntetická aromata nám ušetří práci, ale musíme je dávkovat jen po kapkách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dělíme aromata podle typu
Některá aromata kupujeme, jiná si můžeme vyrobit:
- Umělá aromata jsou vyrobena v laboratoři, koupíme je v malých lahvičkách v obchodě a dávkujeme je po kapkách - přesto v pokrmu zůstane slabý ocásek syntetické chuti a vůně. Aroma má velmi mnoho příchutí - ovoce a citrusy, alkohol, ořechy, vanilka, karamel.
- Přírodní aromata se vyskytují všude kolem nás nebo si je můžeme vyrobit sami. Jsou to vanilka, citrónová a pomerančová šťáva a kůra, kakao, karamel a alkohol - rum, vaječný koňak, brandy, griottka. Aromatem je i kokos, ořechy, čokoláda a vše, co dodá moučníkům výraznou chuť.
- Koření jako aroma se používá nejen ve slané, ale i ve sladké kuchyni - například skořice, vanilka, tonka fazole, muškátový oříšek, kardamom, chilli. Sáčky s kořením koupíme v obchodě a po otevření co nejrychleji zpracujeme, aby neztratily vůni.
Kde využít aromata
Přidáváme je do dortových krémů, do těst, do sladkých pěn a kompotů, do nanuků a zmrzlin, do nádivek koláčů a koláčků. Aroma využijeme při přípravě likérů a ovocných šťáv s nevýraznou chutí, do cukrového rozvaru pro punčové řezy nebo do želatinových přelivů.
Jedním z aromat, která využijeme ve sladké kuchyni, je karamel nebo karamelový kulér, který lze připravit do zásoby a použít kdykoliv je potřeba. Na jeho přípravu se můžete podívat v našem videu:
Komentáře