Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aroma je přírodní nebo chemická látka, která se přidává do potravin, čímž změní jejich chuť a vůni, nebo je více či méně zvýrazňuje. Přírodní aromata se získávání extrakcí, lisováním či destilací, syntetická jsou vyrobena uměle.

Aromata neboli příchutě používáme už od nepaměti a ani o tom nevíme. Není to jen koření do slaných jídel, ale také různá dochucovadla do sladkých moučníků. Syntetická aromata nám ušetří práci, ale musíme je dávkovat jen po kapkách.

Jak dělíme aromata podle typu

Některá aromata kupujeme, jiná si můžeme vyrobit:

  • Umělá aromata jsou vyrobena v laboratoři, koupíme je v malých lahvičkách v obchodě a dávkujeme je po kapkách - přesto v pokrmu zůstane slabý ocásek syntetické chuti a vůně. Aroma má velmi mnoho příchutí - ovoce a citrusy, alkohol, ořechy, vanilka, karamel.
  • Přírodní aromata se vyskytují všude kolem nás nebo si je můžeme vyrobit sami. Jsou to vanilka, citrónová a pomerančová šťáva a kůra, kakao, karamel a alkohol - rum, vaječný koňak, brandy, griottka. Aromatem je i kokos, ořechy, čokoláda a vše, co dodá moučníkům výraznou chuť.
  • Koření jako aroma se používá nejen ve slané, ale i ve sladké kuchyni - například skořice, vanilka, tonka fazole, muškátový oříšek, kardamom, chilli. Sáčky s kořením koupíme v obchodě a po otevření co nejrychleji zpracujeme, aby neztratily vůni.

Kde využít aromata

Přidáváme je do dortových krémů, do těst, do sladkých pěn a kompotů, do nanuků a zmrzlin, do nádivek koláčů a koláčků. Aroma využijeme při přípravě likérů a ovocných šťáv s nevýraznou chutí, do cukrového rozvaru pro punčové řezy nebo do želatinových přelivů.
Jedním z aromat, která využijeme ve sladké kuchyni, je karamel nebo karamelový kulér, který lze připravit do zásoby a použít kdykoliv je potřeba. Na jeho přípravu se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky