Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte osvědčený recept na nadýchané a vláčné bavorské vdolečky, které sice nejsou ryze české, ale natolik u nás zdomácněly, že je lze považovat za tradiční české pečivo. Připravte si je jako sladký oběd, dezert nebo jen tak na chuť.

Recept na vdolky spočívá v přípravě kynutého těsta, které vypracujeme tak, aby se nelepilo. Důležitým krokem je následné tvarování a vytvoření důlku, který pak naplníte sladkými povidly a čerstvým tvarohem.

Jak připravit bavorské vdolky

Tradiční recepty se předávají z generace na generaci a u vdolků tomu není jinak. V komentářích pod receptem na vdolečky najdete zkušenosti těch, kteří je už vyzkoušeli, a můžete si tak vyladit vlastní postup. Jedna ze čtenářek doporučuje tvarovat důlek menší skleničkou, důležité je ale začít vdolek smažit stranou s důlkem.

Recept na bavorské vdolky

Z jakých surovin je připravíte a jak při tom postupovat, zjistíte na následujících řádcích. Na jednu dávku těsta, ze kterého bude zhruba 20 vdolků, budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, která spolehlivě drží tvar. Dále 250 ml mléka (nebo podle potřeby), 20 g čerstvého droždí, 20 g másla, 2 lžičky cukru, 1 žloutek a 1 lžičku soli. Zvolte také vhodný tuk na smažení vdolků a na náplň tvaroh a švestková povidla.

  1. Nejprve si udělejte kvásek.  Připravíte ho z vlažného mléka, cukru a droždí. Nechte ho vzejít na teplém místě. Může pomoci rychlý videonávod, jak udělat kvásek z droždí.
  2. Do mísy nasypte mouku se solí, promíchejte a přidejte kvásek. Podle potřeby přilijte trochu mléka. Potom přidejte žloutek i rozpuštěné vlahé máslo a vypracujte těsto tak, aby se nelepilo na vařečku. Zakryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozválejte na plát silný 1–1,5 cm a vykrajujte kolečka (vezměte si na pomoc skleničku o průměru kolem 6,5 cm). Vykrájené vdolky nechte ještě asi 10 minut odpočívat, aby znovu nabyly na objemu.
  4. Do každého kolečka opatrně vytvarujte důlek a touto stranou je vkládejte do rozpáleného oleje. Vdolečky smažte z obou stran dozlatova, a to buď v hrnci s vyšší vrstvou oleje pod pokličkou, nebo ve fritéze.
  5. Usmažené vdolečky nechte okapat na papírové utěrce a před podáváním je naplňte tvarohem a povidly. Navíc je můžete lehce zaprášit moučkovým cukrem.

S přípravou vdolků vám může pomoci praktický videonávod v úvodu. Věříme, že jste důležité informace získali také prostřednictvím tohoto článku, a s jistotou se pustíte do chystání domácích vdolečků jako z pohádky. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky