Bavorské vdolečky

Sladká jídla Doba přípravy: 80 minut příprava , bez kynutí 21 názorů

Sladká jídla Doba přípravy: 80 minut příprava , bez kynutí 21 názorů

Suroviny 50-60 ks

500 g polohrubé mouky
20 g droždí
20 g másla do těsta
2 lžičky cukru
1 žloutek
1/4 l mléka
1 lžičku soli
Povrch ozdobíme:
tvarohem
povidly

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme na teplém místě kynout. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přidáme rozkvedlaný kvásek, popřípadě ještě trochu mléka. Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby se nám nelepilo na vařečku. Těsto ještě necháme v míse pod utěrkou kynout asi hodinu.

  2. Rozválíme těsto na tloušťku 1-1,5 cm, vykrajujeme kolečka (já vykrajuji skleničkou o průměru 6,5 cm) necháme je ještě asi 10 minut na stole kynout a pak je osmažíme na oleji po obou stranách při zavřené pokličce (já nepoužívám fritézu, ale smažím je v malém hrnci, do kterého naliji více oleje).

  3. Smažíme pár minut dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Ve videoreceptu je těsto z poloviny dávky.

Komentáře k receptu Bavorské vdolečky

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    Tonja: Hospodyně radí dobře, já ještě připodotknu, že je třeba vložit do rozehřátého oleje vdolečky nejprve tou stranou s vytvořeným důlkem. :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KTonja: nestačí udělat důlek, je potřeba těsto od středu vytáhnout do stran. Když beru vykynuté vdolečky před smažením do rukou, oběma rukama prostředníčky a palci vytáhnu těsto do stran tak, aby střed byl úplně tenký. Prohlubeň je potřeba dělat větší, jinak se při smažení zatáhne. Já vím, skoro každá kuchařka to zná, ale třeba se někomu návod bude hodit.

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Udělal jsem podle receptu, ale při smažení se mi vdolečky nafoukly téměř dokulata, takže byly spíše jako koblížky a nešlo dát povidla navrch. Teď vidím na fotkách, že je ve vdolečcích už při smažení vytvořen důlek; ten ale v popisu výroby (ani ve videu) zmíněn vůbec není. Ve videu jsou dokonce vdolečky ještě placatější.
    Takže nezbude nic jiného, než dělat pokusy a učit se vlastními chybami a nedostatky. Je škoda, že není možné se řídit uvedeným postupem "doslova"; začínajícím kuchařům tak vznikají problémy a nedůvěra v kvalitu receptů.

    Odpovědět

  • Iwakk Iwakk (autorka receptu)

    Evelin92: škoda, že jako ten kdo recept vložil nemám možnost rozhodnout, zda video recept "někoho" u receptu chci nebo ne...ale i tak děkuji za pěkné hodnocení :yes:

    Odpovědět

  • Evelin92 Evelin92

    Po shlédnutí videa jsem byla trochu skeptická, ale komentáře tu mě uklidnily. ???? Chystala jsem se na vdolečky poprvé a šlo to super. Těsto je jednoduché a parádně se s ním pracuje. Snažila jsem se nevyvalovat moc na tenko, ať jsou radši vyšší a nadýchanější. Várka sice dala jen na 16 kusů, za to jsme snědli každý 3 a jsme po večeři. ????:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Fotka je :yes:, video :no:. Předávám dál...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tonja: ... a ještě ke všemu připálené. :no:

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Video kazí dojem. Výsledkem jsou placky, ne vdolky.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    No musím říci,že fotečky od Rebeky jsou opravdu Bavorské vdolečky,ale u videa to říci fáákt nemůžu,kuchař tam udělal chybu,vyválel těsto moc na tenko a tak vdolečky nevyběhly jak by měly,škoda,díky,že je tam fotečka,kdyby nebyla,tak by mi teda video nezaujalo,protože výsledek není jak by měl být bohužel:no:

    Odpovědět

  • Gabcarka Gabcarka

    Musim poznamenat, že vařím nejraději podle receptů z těchto stránek Toprecepty.cz. Tady jsou opravdu ty nejlepší a přitom kolikrát jednoduché recepty. Ani tento mě nezklamal. Dělala jsem podle tohoto receptu Bavorské vdolky poprvé a hned se povedly a byly výborné. I ma drahá polovička, která sladke večeře úplně nemusí, se pěkně napucla a přidala si. Místo jednoho plánovaného vdolku jich snědla asi šest. Takže moc děkuji za recept. Hezky si ho vytisknu a přidám je svým oblíbeným.:yes:

    Odpovědět

  • muculka muculka

    Dělala jsem přesně podle návodu, míchala v pekárně .... Ozdobila povidly, kysanou smetanou, pocukrované.....mohu za sebe říci, BOŽÍ ! Jiné již dělat nebudu. Děkuji.:-D

    Odpovědět

  • IciMici IciMici

    Delam jeste uprostred dulek nez je dam do oleje, dulkem dolu. Moc dobre!

    Odpovědět

  • Trinitis Trinitis

    Tak já jsem včera taky zkoušela z půl kila mouky, ale teda 50-60 ks ani omylem. Vykrajovala jsem skleničkou o průměru 8 cm a při výšce 1-1,5 cm jsem jich měla 19!
    Jinak těsto úžasné, jen se po nich zaprášilo, příště dělám každopádně tenší. :yes:

    Odpovědět

  • jolis23 jolis23(neregistrovaný)

    Právě dojezené, jsou výborné, chválila si je celá má rodinka. Měla jsem 27 kusů a nic nezbylo.
    Děkuji za jednoduchý a dobrý recept :yes:;-)

    Odpovědět

  • volantka volantka

    já jich měla taky asi 20,tech tak akorát velkých:-)Místo žloutku jsem dala celé vejce,abych bílek nevyhazovala.A dala jsem celou kostku droždí a krásně naběhli po hoďce. Moc děkuji za receptík:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bavorské vdolečky bavorské vdolky jednoduché bavorské vdolečky recept bavorské vdolečky maminčiny recepty bavorské vdolky recept na bavorske vdolecky české vdolky recept bavorské vdolky recept recept na bavorské vdolky bavorské vdolky z kynutého těsta vdolečky recept na jednoduche bavorske vdolecky bavorské vdolky smažené rychle bavorske vdolecky rychlé vdolečky vdolečky recept smažené vdolečky recept bavorske vdolecky recept na vdolečky recepty bavorské vdolečky