Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Nejšťavnatějším druhem vepřového masa je vepřová panenka. Marinovaná v cibuli, česneku, obalená v sušených bylinkách, vytvoří společně se smetanovo-žampionovou omáčkou výborný chuťový zážitek.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 996 kJ / 1 911 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,97 g |
Tuky | 176,83 g |
Vláknina | 21,03 g |
Cholesterol | 551 mg |
Sodík | 543 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 50,11 g |
Postup přípravy
Krok 1: Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Obě cibule oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na plátky, druhou nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Krok 2: Panenku odblaníme, nakrájíme na širší "šikmá" kolečka. Každý medailonek z boku nařízneme, lehounce prsty naklepeme.
Krok 3: Z každé strany osolíme, opepříme, lehounce pomažeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.
Krok 4: Do misky nalijeme trochu oleje, dáme na kolečka nakrájenou polovinu cibule a na plátky nakrájeného česneku, položíme maso, zakápneme olejem a rozložíme zbytek cibule a česneku. Necháme 2 hodinky odležet.
Krok 5: Na rozehřátém oleji, z každé strany, pečeme 5 minut. K masu dáme dělat i cibuli, podáváme ji poté s masem.
Krok 6: Omáčka: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky česnek.
Krok 7: Když zesklovatí, přidáme žampiony, lehounce orestujeme a zalijeme smetanou.
Krok 8: Osolíme, opepříme, drcený kmín. Krátce (5-10 minut) povaříme, než žampiony změknou a pustí vůni do omáčky.
Krok 9: Hotovou panenku podáváme přelitou smetanovou omáčkou, vhodnou přílohou jsou např. opečené brambory.
Zveřejněno 17. 7. 2014 16:24
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/30vQ
Nejnovější recepty
Kuřecí prsní maso zapečené s bramborami
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí stehna na pivě s žampionovým bulgurem
Přidáno před 19 hodinami
Podzimní salát z kapustiček s hruškou a jablkem
Přidáno před 19 hodinami
Rizoto z kachního výpeku (zero waste)
Přidáno před 21 hodinami
Podzimní řezy
Přidáno před 21 hodinami
Černá čočka beluga, slanina, volská oka a kysané zelí (pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Kečupy Heinz dostanou nový design: Jeden trik zabrání restauratérům doplňovat původní obal levnějším výrobkem
Retro okénko: Pochoutky s vystřihovacími panenkami Dana, Jana a Lena stávaly 3,90 Kčs a dělaly se ve třech příchutích
Pivní vrabci: Obměna klasiky překvapí výraznou šťavnatostí. Měkké masíčko chutná s tradičním knedlíkem a zelím
Škvarky z bedel připravíte za chvilku: Milovníci hub ocení aroma i chuť, nadšení budou i příznivci originálu ze sádla
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný hrnečkový perník
f-kikinka před 29 minutami
Moje vaječná pomazánka
Sima1996 před 1 hodinou
Omáčka z klouzků
kimlo před 3 hodinami
Bílá zelná polévka kudlanka
juannita před 3 hodinami
Houbové topinky
Slavista62 před 4 hodinami
Ovesné lívanečky
Kattyy před 5 hodinami
Gratinované mangoldové řapíky
Tonja před 12 hodinami
Pstruh pečený v troubě
PodavkaJ před 13 hodinami
Vepřová panenka se smetanovým přelivem
Lisa444 před 16 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Ofiponka před 16 hodinami
Komentáře (7)