Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle oblíbeného pořadu Buchty po ránu se cukrář Josef Maršálek zaměřil na regionální kuchyně a upekl rovnou tři moučníky z různých krajů. Jedním z nich byly vlčnovské vdolečky – malé koláčky s vynikající tvarohovou náplní a navrch ještě zdobené povidly. 

Vdolečky ze Slovácka

Vlčnovské vdolečky jsou tradičním pečivem ze Slovácka. Jak již název napovídá, pocházejí totiž ze slovácké obce Vlčnov ležící nedaleko Uherského Hradiště. Drobné sladké pečivo je tu takovým sladkým pokladem a místní jsou na něj hrdi stejně jako na další místní tradici – Jízdu králů.

Na této folklórní slavnosti ostatně vdolečky jako pohoštění nesmí chybět. Ve Vlčnově a v okolí je peče hned několik výrobců, kteří mezi sebou soupeří, kdo dělá ty nejlepší. 

Koláčky s dvojí náplní

Tyto malé vdolečky se nápadně podobají dvojctihodným koláčkům. Názvem vdolečky se ale nenechte zmást, tak se totiž na Moravě říká právě koláčkům, a ne smaženému pečivu jako v Čechách.

Jde zkrátka o malé kulaté koláčky s dvojí náplní – jednou uvnitř a druhou nahoře. Právě kvůli dvěma náplním se takovým koláčkům rovněž říká dvojctihodné, neboť si zaslouží úctu hned dvakrát. Občas jsou nazývány i tuplované a nebo jednoduše moravské

Z plundrového těsta

Zatímco některé dvojctihodné koláče mohou být i poměrně velké, vlčnovské vdolečky jsou vždy malinké jako svatební koláčky a dokonce se i jako svatební často označují. Vdolečky z Vlčnova jsou ale ještě víc výjimečné, a to tím, že se nepečou z klasického kynutého těsta, ale z těsta plundrového.

To se připravuje podobně jako listové ze dvou částí – z klasického kynutého těsta a máslového těsta, které se společně rozvalují a překládají, takže vzniká typické lístkování jako u listového těsta, navíc je ale těsto krásně nadýchané. 

Křehké a nadýchané

„Když do nich kousnete, tak by tam měl být velký vzduchový prostor,“ říká o vdolečcích Josef Maršálek. Do samotného kynutého těsta používá cukrář místo másla sádlo, díky němuž je těsto křehčí. Máslo se používá až na tukovou máslovou kostku. Důležité je v jejím případě, aby máslo bylo opravdu studené. Příprava je pak podobná jako u listového těsta.

Na náplň je vhodnější tvaroh v alobalu - můžete použít i tvaroh z vaničky, ale ten je pak nutné nechat vykapat přes noc v cedníku vyloženém plátýnkem. 

Jak na vlčnovské vdolečky Josefa Maršálka

Jestliže jste na vlčnovské vdolečky dostali chuť, již za nimi nemusíte jezdit až do Vlčnova, podle receptu Josefa Maršálka si je jednoduše upečete i doma.

Budete potřebovat: 150 g smetany ke šlehání, 300 g polohrubé mouky, 20 g sádla, 3 žloutky M, 20 g droždí, 40 g cukru krupice, 5 g soli, 1 citron, 10 g rumu. Na máslovou kostku si připravte: 250 g másla a 100 g hladké mouky. Na tvarohovou náplň potřebujete: 500 g tvarohu, 2 žloutky M, 1 citron a 50 g cukru krupice. Na drobenku: 5 g rumu, 120 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 1 g soli, 60 g másla. Na rozinky v rumu: 100 g rozinek a 75 g rumu. Dále: máslo na potření a povidla. 

  1. Do mísy si odvažte mouku, přidejte smetanu a droždí a nechte lehce vzejít, cca 10-15 minut, aby se zaktivovalo droždí Pak přidejte žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a rum a dejte hníst na 1-2 minuty. Pak vypněte a přidejte zbylé ingredience a hněťte dalších 5-6 minut, dokud není těsto krásně vláčné. 
  2. Pak těsto přendejte do mísy, vytvarujte z něj hladký bochánek a dejte kynout na dvojnásobnou až trojnásobnou velikost. 
  3. Mezitím si připravte máslovou kostku smícháním másla a mouky a mezi dvěma pečicími papíry nebo fólií ze směsi vytvarujte pomocí válečku kostku nebo kvádřík a dejte vychladnout do ledničky
  4. Vykynuté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na větší čtverec, abyste do něj mohli zabalit tukovou kostku. Tu umístěte diagonálně na střed většího čtverce tak, aby její rohy směřovaly do stran, a zabalte jako obálku. 
  5. Válečkem pak těsto pomačkejte, aby se máslo zapracovalo do těsta, a pak rozválejte. Pak těsto přeložte přes sebe podélně na třikrát a poté z druhé strany opět třikrát, aby vzniklo devět máslových vrstev. Těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout do chladu na 30-40 minut a pak celý postup s rozvalováním a skládáním ještě jednou zopakujte a dejte do lednice ještě na 20-30 minut. 
  6. Rum nalijte do hrnce, přidejte rozinky, přiveďte k varu a nechte nabobtnat. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s cukrem krupice, žloutky a citronovou kůrou. Z ingrediencí na drobenku si připravte drobenku. 
  7. Odvažte si tvarohovou náplň, aby v každém koláčku bylo stejně množství. Odeberte vždy tedy 10 g a z náplně si tvarujte malé kuličky, které si odkládejte na prkýnko. Dejte ještě do chladu.  
  8. Těsto rozválejte do tvaru čtverce. Během válení těsto nadzvedávejte a posunujte. Těsto rádýlkem nakrájejte na malé čtverečky, na každý položte kuličku náplně a na každou ještě 4 rozinky. Těsto pak zabalte rožky k sobě a ještě zakoulejte. Do každého koláčku pak udělejte prstem nebo obrácenou stranou vařečky malý důlek. 
  9. Pak koláčky po obvodu potřete máslem a do dolíčků pomocí cukrářského sáčku dejte povidla. Nakonec koláčky posypejte připravenou drobenkou. Koláčky pak nechte ještě 30-40 minut nakynout a pak je vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10-12 minut dozlatova. Ve zbylém másle rozpusťte rum a upečené vdolečky směsí ihned po upečení potřete. 

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránuzjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - vlčnovské vdolečky

Ukázat 13 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Klasické dvojctihodné koláčky z kynutého těsta můžete upéct podle našeho video receptu

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli