Bršlice kozí noha: I její květy najdou uplatnění v kuchyni
Bršlice kozí noha je pro zahrádkáře postrach. Když se do některých záhonů dostane, je velmi obtížné se jí zbavit. Stačí zanechat drobný kořínek a brzy poroste nová rostlina. Největší potíž nastane, když se bršlice dostane do záhonů s trvalkami nebo třeba do maliniště. Přesto však má tato rostlina své uplatnění i v kuchyni.
Bršlice patří mezi populární rostliny, které najdou své využití i v naší výživě. Brzy na jaře používáme její mladé listy, které chutnají příjemně a voní po mrkvi nebo celeru. Listy přidáváme do salátů, ale i do polévek. Mohou se používat podobně jako špenátové listy. Starší listy jsou už tužší, proto se nehodí ke konzumaci zasyrova, ale k tepelné úpravě se dají použít.
Mohlo by vás zajímat
Využití květů bršlice v kuchyni
Zdobení jídel nejrůznějšími květy si nás získalo. Používat se dají ledajaké květy, včetně květenství bršlice, která je v červnu v plném květu. Květy používáme ke zdobení jídel slané i sladké kuchyně, lze je je používat zasyrova i po tepelné úpravě, přidávat do sladkého pečiva. Ke kuchyňskému využití se hodí i semena, která dáváme do kořenících směsí místo anýzu nebo fenyklu.
Jak poznat bršlici
Bršlice nejlépe prospívá v mírném vlhku a polostínu. Na zahradách se jí skvěle daří pod stromy, často vytlačí jiné rostliny z trávníků. Přestože bršlice není jedovatá, je třeba dát pozor na záměnu s jinými rostlinami s okolíky, které jedovaté jsou. Rostlina má některé důležité znaky.
- Bršlice má trojčetné pilovité listy, které jsou lichozpeřené - navrchu mají vždy jeden lístek.
- Když listy rozemneme mezi prsty, ucítíme výraznou mrkvovou nebo celerovou vůni.
- Lodyha bršlice je hranatá a dutá.
- Řapíky bršlice jsou trojhranné, lehce zbarvené do fialova.
- Drobné bílé květy vyrůstají v okolících, rostlina dorůstá až do jednoho metru.
Máte zkušenosti s používáním bršlice v kuchyni? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.
Zdroje: Nico Vermeulen - Encyklopedie bylin a koření, Zahrádkář - červen 2022
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře