Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na tento lahodný retro dezert z dětství si mnozí pamatujeme. Je to studený vanilkový žloutkový krém, na němž plavou nadýchané obláčky z vařeného bílkového sněhu. Francouzi tomuto dezertu říkají „plovoucí ostrovy“.

Uvařit ptačí mléko není složité, ale můžeme si to ještě zjednodušit. Základem jsou dobře oddělené bílky bez žloutkové příměsi. Dokonce na něj můžeme využít bílky zbylé z předchozího pečení a bez žloutků se úplně obejdeme. Vaření vanilkového krému si totiž můžeme zjednodušit použitím pudinkového prášku. Zvládne to každý začátečník.

Jak jednoduše uvařit ptačí mléko

Na 4 porce ptačího mléka potřebujeme 3 bílky, 800 ml mléka, 50 g cukru krupice a sáček vanilkového pudinkového prášku.

  • Z bílků a 10 g cukru vyšleháme tuhý sníh. Můžeme přidat špetku skořice.
  • V menší části mléka rozmícháme vanilkový pudinkový prášek a zbytek cukru.
  • Zbylé mléko přivedeme k varu.
  • Kávovou lžičkou vykrajujeme ze sněhu nočky a krátce ze všech stran povaříme v mléce, získají tím na objemu. Vaříme velmi mírným varem, aby mléko nepřekypělo a nepřipálilo se.
  • Uvařené nočky vylovíme a do mléka přilijeme mléko s rozmíchaným pudinkovým práškem.
  • Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
  • Nalijeme do misek a navrch posadíme nočky. Dáme vychladit.

Mléko na tento dezert můžeme ochutit citronovou kůrou a vanilkovým luskem, pro dospělé rumem.

Začátečníkům možná pomůže video na přípravu pudinkového krému.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky