Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Místo lineckého cukroví můžeme připravit cukroví pudinkové - pouze část hladké mouky nahradíme pudinkovými prášky. Voňavé, barevné těsto je vhodné pro vykrajování nebo protlačování přes lis na cukroví nebo přes strojek.

Pudinkové cukroví je podobné lineckému - rozdíl je pouze v jemnosti a chuti. Těsto s příměsí pudinkových prášků je hebké a vláčné a upečené cukroví není potřeba nechávat rozležet. Přidané aroma chuť ještě více zvýrazňuje.

Recept na těsto s pudinkem

Připravíme si pudinkové prášky s konkrétní příchutí:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 pudinkový prášek 

Těsto zpracujeme v robotu nebo ručně, ale jen krátce, aby tuk příliš nepovolil. Můžeme přidat potravinářské barvivo k výraznější barvě a potravinářské aroma pro zlepšení chuti. Obě varianty dávkujeme po kapkách.

Jak zpracovat pudinkové těsto

Zabalené těsto necháme odležet alespoň hodinu v lednici, ale klidně do druhého dne. Pak ho rozválíme na sílu stébla, což je asi 3 mm. Vykrajujeme tvary, které přeneseme pomocí širokého nože na plech (pečicí papír můžeme, ale nemusíme použít - těsto je dost mastné). Pečeme ve vyhřáté troubě na 160–170 °C pouze do doby, než spodní část cukroví zrůžoví. Vrchní část musí zůstat světlá.

Tvarování těsta strojkem: Protlačujeme ho strojkem na maso se speciálním nástavcem na cukroví. Získáme dlouhé chlupaté válečky, které dále tvarujeme - do rohlíčků, věnečků nebo tyčinek.

Zdobíme pudinkové cukroví

  • Kousky slepujeme marmeládou stejné nebo podobné chuti jako je pudinkový prášek - malinovou, jahodovou, pomerančovou, meruňkovou.
  • Vanilkovou příchuť kombinujeme s výraznou marmeládou, například rybízovou nebo višňovou a také zdobíme čokoládou.
  • Karamelové cukroví můžeme zdobit karamelem, čokoládové promazáváme Nuttelou nebo oříškovou pomazánkou.
  • Cukroví poprášíme cukrem, poléváme čokoládou nebo zdobíme cukrovou polevou a barevným máčkem nebo kousky oříšků.

Zkuste si upéct pudinkové cukroví podle našeho videa - určitě si najde své místo mezi recepty na vaše vánoční dobrůtky:

Sladké drobečky

Pudinkové cukroví, které se nepovedlo nebo polámalo, zpracujeme do nepečeného sladkého salámu. Do piškotové hmoty nasypeme nalámané barevné úlomky a spolu s máslem, trochou cukru a pojivem (zbytky krémů, Salko) zpracujeme do tvaru salámu, který zabalíme do fólie a necháme odležet. Pak krájíme na plátky, které jsou hezky tečkované barevnými kousky pudinkového cukroví. Z menšího množství můžeme udělat jen nepečené kuličky, budou stejně dobré jako salám.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky