Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Článek bude přínosný především začátečníkům, ale možná zde najde cennou radu i zkušená kuchařka. Vybrali jsme pět nejčastějších chyb, které se při mletí masa dělají. Podívejte se, které to jsou.

Mlet maso můžeme v ručním mlýnku nebo v elektrickém, který bývá nejčastěji součástí kuchyňského robota. Abychom si mlýnek nezničili, nebo abychom si neublížili, je třeba k němu přistupovat s patřičnou opatrností.

Chyby při mletí masa

Nikdy nepěchujte maso prsty, vždy používejte pěchovadlo, kterým maso bezpečně zatlačíte dovnitř.

  1. Maso nemeleme na nejjemnější strukturu, pokud to opravdu nevyžaduje recept. Vznikne nám totiž jakási pasta, která nemá ani strukturu masa.
  2. Pokud potřebujete jemně namleté maso, je lepší umlet ho nadvakrát. Nejprve nahrubo a teprve potom vyměnit šajbu a mlet najemno. Mezi prvním a druhým mletím je možné přidat koření i třeba namočenou housku, máme-li ji v receptu. Mletím se suroviny hezky propojí.
  3. Maso před mletím důkladně očistěte od chrupavek či kousků kostí.
  4. Nemelte zmrzlé maso, nebude mít požadovanou strukturu a pokud bude hodně zmrzlé, můžete si poškodit mlýnek.
  5. Pokud si maso před mletím nepokrájíte na menší kusy, budete zápasit s pěchováním masa do mlýnku. Maso se bude mlet daleko lépe, když bude pokrájené na přiměřeně velké podlouhlé kusy.

Oblíbeným jídlem z mletého masa jsou karbanátky a často se připravuje také pečená sekaná. Návod, jak ji připravit, najdete v našem videoreceptu, podle kterého ji snadno upeče i začátečník.

 

Komentáře

Další tipy a triky