Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

20 nejlepších receptů: Niva má bohaté uplatnění ve studené i teplé kuchyni
Zdroj: Toprecepty

Niva patří mezi labužnické sýry, ze kterých se dají připravovat různé speciality. Jídla s nivou jsou poměrně výrazné chuti, proto je chystáme především pro dospělé a dětem obvykle podáme k jídlu něco jiného. Niva je skvělá nejen do jídel studené kuchyně, ale i k zapékání a do sýrových omáček.

Niva se řadí mezi plísňové sýry, stejně jako např. Hermelín, a je prorostlá plísní specifické nazelenalé barvy. V tomto případě se jedná o ušlechtilou rokfórovou plíseň, která má výraznou pikantní a neobvyklou chuť. V lednici nivu skladujeme v dobře uzavřených nádobách nebo obalech a stejně jako další plísňové sýry ji brzy po nákupu spotřebujeme.

1/20

    1 z 20

    Slané košíčky s Nivou

    Slané košíčky s Nivou

    Košíčky pečené ve formičkách nám nabízí celou řadu možností k plnění sladkými náplněmi, ale co takhle je pro změnu naplnit naslano? I to je možné a výsledek jistě nadchne především ty, kdo si tolik nepotrpí na sladké - do těsta na košíčky totiž nepatří žádný cukr. Pomazánku se strouhanou nivou vyšleháme do pěny a použijeme k ozdobnému plnění. Kousek zelené petrželky a kapie krásný vzhled košíčků ještě umocní.

    2 z 20

    Kuličky "Niva"

    Kuličky "Niva"

    Jednohubky a studené pohoštění lze připravit i bez pečiva. Příkladem jsou tyto atraktivní jednohubky, které jsou snadné a rychlé. Potřebujeme na ně kromě strouhaného sýru mleté ořechy a trochu pálivé papriky. Směs promícháme, případně doplníme trochou mléka pro lepší konzistenci. Modelujeme kuličky, které obalujeme v nastrouhaných oříšcích. Před konzumací necháme v chladu ztuhnout.

    7 z 20

    Pestrý zeleninový salát s Nivou a lehce pikantní zálivkou

    Pestrý zeleninový salát s Nivou a lehce pikantní zálivkou

    Tou nejlepší volbou pro přípravu salátů je plodová zelenina, která nejen výborně chutná, ale je také plná atraktivních a lákavých barev. Barevné papriky (červené, žluté, zelené) a červená rajčata, žlutá kukuřice a zelená jarní cibulka - to vše vytvoří krásně barevnou kombinaci. Přidáme nadrobenou nivu a směs zalijeme pikantní zálivkou

    8 z 20

    Rohlíčky se salámem a Nivou

    Rohlíčky se salámem a Nivou

    Rohlíčky z kynutého slaného těsta můžete naplnit různými druhy sýrů, šunkou, slaninou a krásně barevnou zeleninou. Rohlíčky tvoříme jen malé, budou to vlastně jednohubky a jejich náplň hosty jistě příjemně překvapí. Pohoštění je vskutku netradiční a nápadité, můžete se těšit na úspěch.

    10 z 20

    Bramborák s nivou

    Bramborák s nivou

    Bramboráky patří k tomu nejoblíbenějšímu, co se dá připravit z brambor. Nepotřebují žádné vylepšení, ale pokud je chcete připravit pro změnu trochu jinak, můžete vyzkoušet bramboráky s nivou. Ještě při pečení placky z poloviny posypeme rozdrobeným sýrem, přehneme a ještě krátce dopečeme.

    12 z 20

    Kuřecí řízek v Nivě

    Kuřecí řízek v Nivě

    Další řízky jsou zase úplně jiné. Kuřecí maso naklepeme a vložíme do marinády, která kromě vajec obsahuje nastrouhanou nivu, jogurt a utřený česnek. Kdo má rád pikantní, přidá ještě chilli koření. Pak řízky i s marinádou upečeme na pekáčku v troubě. Tento pokrm jistě všechny nadchne.

    13 z 20

    Kuřecí plátky s nivou

    Kuřecí plátky s nivou

    I další variace na téma kuřecí maso a niva jistě bude mít u stolovníků úspěch. Maso nakrájené na plátky osolíme a opepříme. Opečeme na pánvi dozlatova a z výpeku připravíme pikantní sýrovou omáčku, kterou podáváme s masem. K pokrmu se výborně hodí bramborová kaše, ale stačí i uvařené brambory.

    14 z 20

    Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou

    Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou

    Plněné španělské ptáčky připravíme podle jednoduchého receptu z plátků masa, které naplníme hořčicí, uzeninou a sýrem. Zabalíme a podusíme na cibulce a nakrájených houbách. Po chvíli ptáčky vyjmeme, na pánev ještě přidáme trochu nivy a vše zalijeme smetanou. Vzniklou lehce pikantní omáčku podáváme s ptáčky a vhodnou přílohou např. s rýží nebo bramborami.

    15 z 20

    Kuřecí řízky s nivou a mozzarellou

    Kuřecí řízky s nivou a mozzarellou

    Pokrmy z jednoho pekáčku jsou chutné a rychlé a toto jídlo je jednou z mnoha oblíbených variant. Brambory, kuřecí řízky a nivu opepříme a osolíme, naskládáme do pekáčku a zalijeme smetanou. Zapečeme v troubě a pro ještě lepší chuť krátce před dopečením na povrch pokrmu přidáme mozzarellu.

    16 z 20

    Brokolice s Nivou

    Brokolice s Nivou

    Další pokrm z jednoho pekáčku je také snadný na přípravu, poradí si s ním každý začátečník, a přitom chutná výborně. Brokolici rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě nebo v páře. Růžičky rozložíme do zapékací misky, na ně dáme plátky cibule, nakrájený salám a nastrouhanou nivu. Směs zalijeme ochucenou smetanou rozmíchanou s vejci a zapečeme v troubě dozlatova.

    18 z 20

    Kuřecí steak s omáčkou z Nivy a s ořechy

    Kuřecí steak s omáčkou z Nivy a s ořechy

    Plátky kuřecího masa naložíme do ochuceného oleje, poté opečeme na rozehřáté pánvi. Do výpeku přidáme máslo a hořčici, zalijeme mlékem se smetanou a ještě k tomu rozdrobíme nivu. Přidáme ořechy a povaříme. Výbornou přílohou k masu a omáčce jsou brambory, opečené nebo připravené na hranolky. 

    19 z 20

    Špenátové palačinky s eidamem a nivou

    Špenátové palačinky s eidamem a nivou

    Palačinky máme rádi nasladko i naslano. Podle tohoto receptu je dokonce můžeme naplnit výtečnou špenátovou směsí, kterou jsme ochutili rozmačkaným česnekem. Každou palačinku potřeme náplní a stočíme, pak všechny stočené palačinky naskládáme vedle sebe do pekáčku, poklademe plátky sýrů a v troubě ještě krátce zapečeme.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

1/20

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky