Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Brambory jsou oblíbenou přílohou, pozor ale na způsoby zpracování
Zdroj: pixabay

Brambory jsou oblíbenou přílohou, kterou můžeme zpracovat na mnoho způsobů. Mají mnoho pozitivních vlivů na náš organismus, jsou běžně dostupné a poměrně levné.

U brambor si více než u ostatních potravin můžeme uvědomit, že nezáleží jen na potravině, ale i na způsobu jejího zpracování. Sto gramů uvařených brambor má 85 kalorií, což je velmi příjemná hodnota. Ale extrémním příkladem, kdy 100 gramů potraviny se dostává přes hodnoty 500 kalorií, jsou bramborové chipsy. 

Jak zpracovat brambory, aby nebyly kalorickou bombou

Nejméně kalorické je brambory konzumovat vařené a pokud je upečeme v troubě, bez tuku, pak bude hodnota prakticky stejná. Pečené s tukem, nebo třeba šťouchané brambory s osmaženou cibulkou, jsou logicky kaloricky vydatnější, ale pořád to není něco, co bychom si neměli dopřát.

Bramborové placky

Zajímavým bramborovým jídlem jsou různé bramborové placky, pekáče a lokše, které se pečou na sucho, bez oleje.

Znamená to, že pokud chceme hubnout, nemůžeme chipsy?

Zpracování brambor na krokety, hranolky, bramboráky už se stává opravdu kaloricky nabitým jídlem. Pokud chceme hubnout, je na zváženou, zda takto zpracované brambory máme konzumovat, či zda jejich konzumaci přinejmenším neomezit na velmi výjimečné příležitosti. Cestou kompromisu je připravovat tato jídla s minimálním množstvím tuku a tím snížit množství kalorií. Jak na takovéto zdravé chipsy, nám poradí následující článek.

Jak snížit kalorickou hodnotu bramborového jídla?

Pokud si k bramborám dáme pečenou, vařenou nebo syrovou zeleninu, pak výslednou kalorickou hodnotu jídla snižujeme. Zelenina má totiž velmi nízké kalorické hodnoty. Z brambor můžeme také uvařit polévku, která též nemá vysoké kalorické hodnoty, a ještě k tomu doplníme tolik potřebné tekutiny. Následující video nám ukáže, jak uvařit výtečnou bramboračku.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více