Chyby při přípravě výpečků se zelím: Pozor na suché maso i nevhodné ochucení zelí
Výpečky miluje většina z nás - dokonale rozpadající se kousky masa s křupavou kůrkou, skvěle ochucené zelí a nadýchaný knedlík - takovému pokrmu není co vytknout. Tedy v případě, že je připraven bezchybně.
Výpečky se zelím uvítá celá rodina jako nedělní oběd, oblíbené jsou však i v restauracích. Příprava je lehce náročnější na čas, přeci jen připravujete maso, zelí a knedlík, ale není nikterak náročná na úkony - pokud tedy zbytečně nechybujete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě výpečků se zelím
Podívejte se s námi na nejčastější pochybení, kterých se lze dopustit během přípravy tohoto klasického českého pokrmu. Díky následujícím bodům budete vědět, na co si dát pozor a jak docílit vynikajícího oběda.
- Výběr vhodného a zároveň kvalitního masa ovlivňuje celkovou chuť a požitek z výpečků. Maso volte hezky prorostlé tukem a, pokud možno, přímo od řezníka.
- V ochucení masa se chybuje velmi často. Zde je však třeba mít na paměti, že méně je někdy více. Na ochucení výpečků vám postačí sůl, kmín, cibule a česnek.
- Příliš malé kousky masa se rychle vypečou a mohou vám zbýt jen tvrdé cucky, maso jen dalece připomínající. Proto ho krájejte na větší kostky o hraně 4 cm.
- Toužíte po opravdu šťavnatých výpečcích? Nevynechávejte zatažení masa na pánvi na horkém sádle. Jen tak uzamknete šťávu uvnitř jednotlivých kousků.
- Nespěchejte - výpečky nechte pozvolna péct asi 1,5 hodiny, kdy je vhodné na posledních asi 20 minut pekáč odkrýt pro křupavou kůrku; bez ní to není ono.
- Abyste si pochutnali na zelí, je potřeba to kysané propláchnout (aby nebylo moc kyselé) a pokrájet na kratší nudličky, aby se vám dobře jedlo.
- Zelí zbytečně moc nepodlévejte - následující záchrana moukou je nežádoucí.
- Správné zahuštění zelí je zásadní pro následné servírování a schopnost zelí vstřebat šťávu z masa. Nezahuštěné je pak příliš vodnaté a nedobré.
- Ať už připravujete zelí čerstvé nebo kysané, nepodceňujte průběžné ochutnávání. Jen díky tomu si budete jistí jeho chutí před servírováním.
- V přípravě i ve vaření houskových knedlíků lze také chybovat, a to poměrně hojně. Ať už jde o volbu mouky, potřebné dvojité kynutí nebo jeho sražení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na výpečky existuje neskutečně mnoho receptů, kdy nejspíš nikdy nenarazíte na dva identické. Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakýkoliv z nich, jistě si pochutnáte. Inspirovat se můžete videoreceptem na vepřové výpečky II z našeho receptáře:
Komentáře