

Vepřové výpečky II.
Suroviny ~ 6
- 1 kg libového bůčku i s kůží
- 2 střední cibule
- 3 větší stroužky česneku
- 1 KL celého kmínu
- pepř
- 15 g soli
- 2 pl sádla
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na větší kostky (4x4x4cm), prohněteme se solí a odložíme.
V kastrolu na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a kmínem.
Vložíme prosolené maso a opečeme po všech stranách, až maso zbledne.
Poté jej podlijeme hrnkem vřící vody, dáme to přikryté do trouby, rozpálené na 200°C a pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.
Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi 1/2 hodiny odkryté, bez podlévání.
Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku). Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem nebo moravským zelím.
Poznámka od kuchařky
Množství soli - 15 g na 1 kg masa je vyzkoušené a řekl bych, že je to ono :-) (přepočet pro kuchaře vědce - např. máme 0,6 kg masa x 15 g = použijeme 9 g soli).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřové výpečky II.
-
Super recept. Bohužel však se nepodařilo podle představ - maso jsem zakoupil s kostí i kůží a zhruba v polovině masa jak jsem krájel kostičky jsem zjistil, že zbytek je jenom tuk, téměř žádné maso. Zpočátku jsem si pak během pečení myslel, že jsem před a během pečení přidal příliš mnoho vody a tak jsem maso nechal déle péct ve snaze nechat vodu vypařit. Nicméně po určité době (dodatečné hodině a půl pečení) mi přišlo, že už tekutiny téměř vůbec neubývá. Tak jsem odlil a zdá se, že všechno co zbylo už je čistě jenom tuk. Maso so rozpadá a nemá bohužel tmavou "kůrku", jak jsem doufal, i přestože jsem ho po odlití nechal ještě chvíli péct. Výsledek - rozpadající se maso s hromadou jak tuku v pevné tak kapalné formě bez omáčky. Chuť? Výborná. Příště možná zkusím jak někdo v komentářích tuším zmínil plecko, protože má mít údajně méně tuku a možná se zadaří lépe. Jinak za mě celkem spokojenost a beru výsledek za úspěch.
-
První fotka "NÁDHERA " tak to má přesně vypadat
-
Jiri P.: chce to hlídat,každá trouba peče jinak
-
No měl jsem je 1,5 hodiny pod skleněnou poklicí a už když jsem to odkrýval byly podezřele do hněda a po půl hodině bez poklice jsem je dorazil. Asi mi trouba moc peče. Zkusím příště víc vody a trochu menší teplotu.
-
Jiri P.:
Je to divné. To vypadá jako kdyby jsi to pekl nepřikryté poklicí. Vody se tam může dát samozřejmě více. Ale musí to být přikryté! -
Zkoušel jsem výpečky poprvé a tenhle recept se mi zdál jednoduchý, ale nepovedlo se.
200 °C se mi zdá hrozně moc, i když jsem několikrát podléval a posledních 30 minut to stáhl na 175 °C, výpečky byly jak uhlí. Asi jsem podléval málo. Poradíte, kolik tak vody má být v hrnci při pečení? Děkuji
-
Díky všem, jsem moc rád, že Vám chutná
-
Děkuji za tento recept, dělám podle něho výpečky už po několikáté a vždycky jsou perfektní
-
Naprosto úžasný recept ! Jsou vždy tak jemné úplně se maso rozpadá. Chlap je miluje.
Dělám ze všeho plec, kýta, bůček vždy luxusní.
Díky tomuto receptu to mám už vždy dokonalé. -
Už jsem dělal podruhé. Je to božsky dobré.
Dávám půl kila bůčku a půl kila plecka (kvůli ženě). -
Tom Beyk: 16. 2. 2019 07:26:30
Toto trvalo, že
Bez pár dní takřka celou pětiletku, ale raději později než nikdy, že
No, ale ta poslední věta je obzvláště vypečená, že -
Děkuji za prima recept. Výpečky byly výborné
-
Já mám doma dietáře a u nás jsou výpečky z plecka a taky dobrota
-
cecilka: ...jsem moc rád, že se recept líbí, já mám taky raději tučnější, tak jsem v ingrediencích vymáznul to (nebo plecko) a taky aby to nedráždilo vola akýchsi somárov.
-
"Vepřové výpečky II." 1 kg libového bůčku i s kůží (nebo plecka)
cecilka:
Díky
Konečně realistka potvrzující to co říkám od počátku:
Z libového masa se dělá "Moravský vrabec" a dělat VÝPEČKY z plecka je sice ptákovina, s vrabcem ale nesouvisející
Ba přímo somarina je to, že