Vepřové výpečky II.

Pro začátečníky Doba přípravy: 2,5 hod 67 názorů

Pro začátečníky Doba přípravy: 2,5 hod 67 názorů

Suroviny ~ 6

1 kg libového bůčku i s kůží
2 střední cibule
3 větší stroužky česneku
1 KL celého kmínu
pepř
15 g soli
2 pl sádla

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky (4x4x4cm), prohněteme se solí a odložíme.

  2. V kastrolu na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a kmínem.

  3. Vložíme prosolené maso a opečeme po všech stranách, až maso zbledne.

  4. Poté jej podlijeme hrnkem vřící vody, dáme to přikryté do trouby, rozpálené na 200°C a pečeme 1,5 hodiny s občasným promícháním a dolitím vody.

  5. Po uvedené době sejmeme poklici a pečeme ještě asi 1/2 hodiny odkryté, bez podlévání.

  6. Na závěr dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme ze stěn výpek a rozmícháme ve šťávě (můžeme ještě provonět jedním utřeným stroužkem česneku). Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a špenátem nebo moravským zelím.

Poznámka od kuchařky

Množství soli - 15 g na 1 kg masa je vyzkoušené a řekl bych, že je to ono :-) (přepočet pro kuchaře vědce - např. máme 0,6 kg masa x 15 g = použijeme 9 g soli).

Komentáře k receptu Vepřové výpečky II.

  • HonzaK HonzaK

    Super recept. Bohužel však se nepodařilo podle představ - maso jsem zakoupil s kostí i kůží a zhruba v polovině masa jak jsem krájel kostičky jsem zjistil, že zbytek je jenom tuk, téměř žádné maso. Zpočátku jsem si pak během pečení myslel, že jsem před a během pečení přidal příliš mnoho vody a tak jsem maso nechal déle péct ve snaze nechat vodu vypařit. Nicméně po určité době (dodatečné hodině a půl pečení) mi přišlo, že už tekutiny téměř vůbec neubývá. Tak jsem odlil a zdá se, že všechno co zbylo už je čistě jenom tuk. Maso so rozpadá a nemá bohužel tmavou "kůrku", jak jsem doufal, i přestože jsem ho po odlití nechal ještě chvíli péct. Výsledek - rozpadající se maso s hromadou jak tuku v pevné tak kapalné formě bez omáčky. Chuť? Výborná. Příště možná zkusím jak někdo v komentářích tuším zmínil plecko, protože má mít údajně méně tuku a možná se zadaří lépe. Jinak za mě celkem spokojenost a beru výsledek za úspěch.

    Odpovědět

  • stoudman stoudman

    První fotka "NÁDHERA " tak to má přesně vypadat

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jiri P.: chce to hlídat,každá trouba peče jinak:-8;-)

    Odpovědět

  • Jiri P. Jiri P.

    No měl jsem je 1,5 hodiny pod skleněnou poklicí a už když jsem to odkrýval byly podezřele do hněda a po půl hodině bez poklice jsem je dorazil. Asi mi trouba moc peče. Zkusím příště víc vody a trochu menší teplotu. ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk(autor receptu)

    Jiri P.:
    Je to divné. To vypadá jako kdyby jsi to pekl nepřikryté poklicí. Vody se tam může dát samozřejmě více. Ale musí to být přikryté!

    Odpovědět

  • Jiri P. Jiri P.

    Zkoušel jsem výpečky poprvé a tenhle recept se mi zdál jednoduchý, ale nepovedlo se. :-( 200 °C se mi zdá hrozně moc, i když jsem několikrát podléval a posledních 30 minut to stáhl na 175 °C, výpečky byly jak uhlí. Asi jsem podléval málo. Poradíte, kolik tak vody má být v hrnci při pečení? Děkuji

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk(autor receptu)

    Díky všem, jsem moc rád, že Vám chutná:-8

    Odpovědět

  • dajjin dajjin

    Děkuji za tento recept, dělám podle něho výpečky už po několikáté a vždycky jsou perfektní :-8

    Odpovědět

  • Barbora00 Barbora00

    Naprosto úžasný recept ! Jsou vždy tak jemné úplně se maso rozpadá. Chlap je miluje.
    Dělám ze všeho plec, kýta, bůček vždy luxusní.
    Díky tomuto receptu to mám už vždy dokonalé.<3

    Odpovědět

  • Honzik z Budejovic Honzik z Budejovic

    Už jsem dělal podruhé. Je to božsky dobré.
    Dávám půl kila bůčku a půl kila plecka (kvůli ženě).

    Odpovědět

  • casino casino

    Tom Beyk: 16. 2. 2019 07:26:30
    Toto trvalo, že :-)
    Bez pár dní takřka celou pětiletku, ale raději později než nikdy, že :-8
    No, ale ta poslední věta je obzvláště vypečená, že :-D :yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Děkuji za prima recept. Výpečky byly výborné :-Q:yes::yes:

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Já mám doma dietáře a u nás jsou výpečky z plecka a taky dobrota :-D:-D:-K

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk(autor receptu)

    cecilka: ...jsem moc rád, že se recept líbí, já mám taky raději tučnější, tak jsem v ingrediencích vymáznul to (nebo plecko) a taky aby to nedráždilo vola akýchsi somárov. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Vepřové výpečky II." 1 kg libového bůčku i s kůží (nebo plecka)
    cecilka:
    Díky:-K
    Konečně realistka potvrzující to co říkám od počátku:
    Z libového masa se dělá "Moravský vrabec" a dělat VÝPEČKY z plecka je sice ptákovina, s vrabcem ale nesouvisející 8-(
    Ba přímo somarina je to, že :-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: vepřové výpečky vepřové výpečky recept výpečky z vepřového masa se špenátem vepřové vypecky se spenatem vypecky z veproveho masa veprove vypecky z plecka vypecky vypecky recept recept na vepřové výpečky vypecky se spenatem výpečky z vepřového masa recept vepřové výpečky se špenátem recept výpečky z bučku vypečky vepřové se špenatem vypecky vepřové vepřové výpečky z bůčku výpečky z plecka vepřová plec vypečky recept vepřove vypečky výpečky z vepřoveho bučku recepty