Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškot je nadýchané a jemné těsto, které se připravuje ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Je důležité suroviny důkladně zpracovat, ale těsto je náchylné k propadnutí i během pečení a následné manipulace.

Při pečení piškotu můžeme vidět, jak se těsto zvedne, aby se za malou chvíli beznadějně propadlo. To samé se může stát při vyndání piškotu z trouby, kdy spolu s unikající párou klesá i prostředek dortu, který má být odpoledne na slavnostním stole.

Co dělat, aby nespadl piškot

Poradíme, na co si všichni musíme dát během přípravy pozor:

  • Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé nadýchané a husté pěny. Bílkový sníh musí být pevný. Vmícháme ho do těsta vařečkou - nešleháme!
  • Formu vyložíme papírem, boky necháme suché, aby mělo těsto po čem šplhat. Formu můžeme také vymazat máslem a vysypat strouhankou nebo moukou.
  • Těsto vkládáme do trouby, vyhřáté na na 170–175 °C. Vyšší teplota způsobí rychlé vyběhnutí těsta a jeho následný propad.
  • Neotevíráme zbytečně troubu - až na konci pečení, kdy se těsto začne srovnávat do roviny, použijeme špejli na zkoušku propečenosti.
  • Těsto necháme v pootevřené vypnuté troubě "dojít", aby se nedostalo do teplotního šoku a nepropadlo se. 
  • Při vyndání formy z trouby se snažíme s ní neklepnout. Piškot necháme chladnout, dokud na něm neudržíme ruku a pak ho teprve opatrně vyklopíme.

Propadlý dort, který nemá známky sražení (hutné a vlhké těsto), můžeme ještě zachránit i za cenu, že z něj připravíme jiný moučník. Seřízneme propadlou část a spodní plát použijeme jako základ pro nepečený dort:

 

Komentáře

Další tipy a triky