

Nepečený dort s borůvkami a jahodami
Suroviny
- Dortový korpus:
- - cca 250g čokoládových máslových sušenek (já používám na korpus o průměru 26 cm balení sušenek Derby a balení sušené Věnečky)- pro tento silnější sušenkový korpus jsem použila dvě balení sešenek derby a půl balení věnečků.
- - cca 160g - 200g másla (doporučuji přidávat do rozdrcených sušenek postupně - a jen takové množství rozpuštěného másla, aby se hmota spojila)
- náplň:
- - 1 sáček želatiny
- - 500g měkkého tvarohu (dvě vaničky)
- - 80 ml citronové šťávy (cca 1 střední citrón)
- - dva borůvkové kompoty nebo jeden velký - dá se použít i jiného ovoce (výborné s jakýmkoliv ovocem - i čerstvým - jahody, maliny, borůvky...)
- cca 20 čerstvých jahod (takové množství, aby se z nich daly udělat dvě řady postavených jahod kolem dokola - vždy jahoda-mezera-jahoda-mezera a druhé řadě se dá jahoda vždy na úroveň mezery první řady.)
- - 100g moučkového cukru (+ 2 lžíce)
- - 250 ml smetany na šlehání
Postup přípravy receptu
Nejdřív si dortovou formu vyložíme alobalem. (dno i strany).
Korpus: Rozdrtíme si sušenky v mixéru nebo válečkem na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rukou promačkáme a dáváme do připravené dortové formy. Vždy pořádně umačkáme, aby se to hezky spojovalo. Když máme vyloženou celou formu - dno i strany, dáme zuhnout do ledničky (alespoň 30 minut).
Náplň: Ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru. Vyšlehejte si smetanu ke šlehání - do ní přidejte cca 2 lžíce moučkového cukru. Z kompotů si slijeme 3/4 šťávy a zbytek s borůvkama rozmixuje na dřeň - kašičku a dáme to stranou.
V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).
Do ušlehaného tvarohu přidáme větší polovinu želatiny a co nejrychleji přimícháme ušehanou smetanu.
Na dno formy si dáme malou vrstvu smetany s tvarohem a vyskládáme tam jahody. Zbytek želatiny smícháme s dření. Poté zalijeme borůvkovou dření (asi 3/4 dřeně) jahody asi do poloviny výšky jahod. Když to máme takto připravené, dáme na to zbytek tvarohu se smetanou. Zbytek borůvkové dřeně lijeme do vrch dortu, jako kdybychom kreslili šněčka :) Pro jemnější mramorování úzkým koncem vařečky lehce zamícháme. Dáme do ledničky - ideálně přes noc, aby vše hezky ztuhlo.
Poznámka od kuchařky
Recept je stejný jako u mého nepečeného broskvového dortíku, jen místo broskví tam jsou borůvky (já dala dva kompoty)a navíc je uvnitř překvapení v podobě jahod.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nepečený dort s borůvkami a jahodami
-
Evi, tiramisu mi moc nechutná. Ještě zkusím tento, ale třeba s mandarinkama.
-
marunda:Tak to jsem ráda, že chutnalo. A moc se ti povedl. U nás v práci patří mezi nejoblíbenější. Na úplné špičče je ale tiramisu, které jsem nestihla ani vyfotit, jak rychle zmizelo
-
Evi, tak jsem dnes dělala, je to vynikající. Jen jsem nedrtila sušenky, ale upekla slaboučkej korpus z míša řezů. Je to vynikající, každému chutnalo. Přidám foto.
-
ajulka:Taky vypadá krásně :)
-
Vypadá dokonale
-
dovolila jsem si pridat fotku.
-
teda dortik je vyborny,zkousela jsem ho delkat jen s jahodami a vyborne.
-
Evo, to je nádhera!!! Krásné barvy!!
-
no tak to je nádhera, to musím vyzkoušet
-
Tak to je bomba!!!Doslova umělecký dílo,skoda to jíst,ale asi bych to stejně nevydržela
Dávám bodík
-
Ewik84: dám ti sem odkaz jako rozklik ju?
http://hobby.idnes.cz/nepeceny-dort-z-jahodove-dre... -
vybusna: já jsem úplně poprvé čerpala odsud http://hobby.idnes.cz/nepeceny-dort-z-jahodove-drene-a-kakaovych-susenek-si-zamilujete-pxx-/hobby-domov.aspx?c=A110624_122020_hobby-domov_mce - tam je to hezky nafocené. Není to opravdu nic složitého a úspěch je zaručen.
-
To je nádhera
-
Ewik84: prosim prisim, ked budes nabuduce robit, neodfotila by si aj postup....ja by som to strasne ocenila
velmi sa mi to paci a ja som v peceni mucnikov lava....
-
Miquel: přidala jsem, ale je to focené jen mobilem a ještě to není vyndané z formy :)