Chyby při přípravě piškotového těsta: Poradíme, jak docílit bezchybného korpusu
Piškotové těsto je velmi oblíbené pro svou vláčnost a jemnost. Připravit z něj můžete dorty, rolády, ale také například nejrůznější druhy řezů. Jeho příprava má však jasně dané kroky, které se nevyplatí ošidit.
Co si jako první představíte pod pojmem piškotové těsto? My lahodně sladké těsto, které je dokonale vláčné a měkoučké jako obláček. V kombinaci se svěžím krémem z tvarohu nebo mascarpone je neodolatelné. Jak ho ale připravit bez chyb?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě piškotového těsta
Připravte dokonalé piškotové těsto, ze kterého může vzniknout úžasný narozeninový dort nebo vynikající řezy, na které návštěva jen tak nezapomene.
- Použití ingrediencí rozdílných teplot bude mít za důsledek to, že těsto nevyběhne podle představ. Mimo to nepodceňujte kvalitu potřebných surovin.
- Vyšlehat bílky do tuhého sněhu není nic složitého, bez dokonale čistých pomůcek se ale nepodaří. Bez řádně vyšlehaného sněhu bude upečené těsto nízké a lámavé, což je nežádoucí především u rolád, které se musí zavinout.
- Žádné divoké přimíchávání mouky do těsta - mouku přidávejte postupně a vmíchejte ji do těsta jemně, lehce a zásadně ručně, jinak bude korpus hutný.
- Mouka musí být vždy prosátá, nejlépe několikrát a společně s kypřicím práškem (pro jeho rovnoměrné rozprostření). Prosátí mouky zajistí nadýchanost piškotu.
- Pozor si dejte také na přešlehané těsto, které je po upečení hutné a nedobré. Tentýž výsledek však zapříčiní také použití nadměrného množství mouky.
- Piškotové těsto je potřeba ihned po vypracování a vylití na plech či do formy vložit do předem vyhřáté trouby, aby neztratilo na své nadýchanosti. Formu však neplňte do více jak 2/3 objemu, aby těsto během pečení nepřeteklo.
- Pečení při chybné teplotě zapříčiní spadený piškot, stejně jako teplotní šok, kdy korpus vytáhnete z trouby hned po upečení - nechte ho v ní částečně vychladnout. Troubu také během pečení neotevírejte, aby korpus nespadl.
- Potrhanému těstu předejdete pečlivým vymazáním a vysypáním formy. Tento krok nepodceňujte, aby se vaše radost rychle nezměnila ve zklamání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto skvěle upotřebíte při přípravě dokonalých rolád, ale také dortů či jiného sladkého mlsání. Upečte si s námi ten nejchutnější nadýchaný piškotový korpus podle názorného videa a oslňte oslavence i všechny přítomné svým umem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře