Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U některých těst je lepivost žádoucí, třeba kynutých s vysokou hydratací na některé druhy pečiva. Většinou jsou ale lepivá těsta nežádoucí a dokážou začátečníky spolehlivě vykolejit.

Náprava těsta, které lepí, i když by nemělo, není zase tak složitá. Většinou stačí vyzkoušet pár tipů, mnohé z nich znaly i naše babičky, a už můžete tvořit. V první řadě zkontrolujte, jestli máte v těstě všechny suroviny ve správném množství. Chyba se lehce přihodí, když násobíte nebo naopak zmenšujete množství surovin.

Co dělat, když se těsto lepí

Vyzkoušejte tyto rady a tipy.

  • Tučné těsto dejte vychladit. V chladničce často těstu stačí 0,5–1 hod., aby tuk ztuhl a s těstem se lépe pracovalo
  • Těsto nechte odležet. Mouka vstřebává tekutinu postupně, takže potřebuje čas k nabobtnání. Navíc každá mouka saje tekutinu jinak. 
  • Když ani jedno nepomohlo, podsypte těsto moukou, případně po troškách mouku přidejtezapracujte a opět nechte odpočinout, aby nabobtnala. Přidání nadbytečného množství mouky ale má za následek tvrdé těsto i pečivo. 
  • Pokud těsto lepí při rozvalování, místo přidání další mouky je lepší rozvalovat ho mezi dvěma fóliemi podle našeho staršího článku s názorným videem.

Pokud nic nepomáhá, zkuste nám svůj problém popsat v komentáři, společně najdeme řešení. 

V našem videoreceptu vám nabízíme návod na vánočku na přání, která se vždy povede, podle kterého ji upletete i upečete.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli