Máte potíže s těstem, které lepí? Nabízíme tipy na nápravu, aby se pečivo povedlo
U některých těst je lepivost žádoucí, třeba kynutých s vysokou hydratací na některé druhy pečiva. Většinou jsou ale lepivá těsta nežádoucí a dokážou začátečníky spolehlivě vykolejit.
Náprava těsta, které lepí, i když by nemělo, není zase tak složitá. Většinou stačí vyzkoušet pár tipů, mnohé z nich znaly i naše babičky, a už můžete tvořit. V první řadě zkontrolujte, jestli máte v těstě všechny suroviny ve správném množství. Chyba se lehce přihodí, když násobíte nebo naopak zmenšujete množství surovin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělat, když se těsto lepí
Vyzkoušejte tyto rady a tipy.
- Tučné těsto dejte vychladit. V chladničce často těstu stačí 0,5–1 hod., aby tuk ztuhl a s těstem se lépe pracovalo.
- Těsto nechte odležet. Mouka vstřebává tekutinu postupně, takže potřebuje čas k nabobtnání. Navíc každá mouka saje tekutinu jinak.
- Když ani jedno nepomohlo, podsypte těsto moukou, případně po troškách mouku přidejte, zapracujte a opět nechte odpočinout, aby nabobtnala. Přidání nadbytečného množství mouky ale má za následek tvrdé těsto i pečivo.
- Pokud těsto lepí při rozvalování, místo přidání další mouky je lepší rozvalovat ho mezi dvěma fóliemi podle našeho staršího článku s názorným videem.
Pokud nic nepomáhá, zkuste nám svůj problém popsat v komentáři, společně najdeme řešení.
Komentáře