Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky se snažíme sklízet včas, aby zbytečně nepřerůstaly. Přerostlé bulvičky totiž získávají nepříjemně ostrou chuť a snadno dřevnatí. Přesto je lze využít k přípravě chutných pokrmů, inspirujeme vás našimi tipy?

Ředkvičky sklízíme většinou 1–1,5 měsíce po jejich vysetí, záleží však na jejich odrůdě i kvalitě podmínek pro jejich pěstování. Někdy se může stát, že na ně zapomeneme a ony přerostou - v tomto stavu již nejsou ani zdaleka tak chutné.

Jak využít přerostlé ředkvičky

Nemějte obavy, že byste je museli vyhazovat, i pro přerostlé ředkvičky totiž bez problému najdete uplatnění, a to v teplé kuchyni:

  1. Tepelnou úpravou ředkvičky přijdou o většinu své štiplavosti, proto z nich můžete připravit například lahodné polévky.
  2. Nebojte se ředkvičky také upéct, například takové kuře pečené na ředkvičkách a mrkvi je dokonalou delikatesou, kterou ocení všichni u stolu.
  3. Na sterilovaných ředkvičkách si pochutnáte v podobě doplnění hlavního chodu namísto kyselých okurek.
  4. Dusit, restovat, ale i grilovat - všemi těmito dalšími způsoby lze upravit přerostlé ředkvičky, které začínají dřevnatět.

Nebojte se ředkvičky využít v kuchyni, kromě bulviček mladých i přerostlých skvěle využijete nať do polévek a dušených pokrmů, výborné jsou však i květy do salátů. Připravte si chutnou restovanou zeleninu podle videa, na které si pochutnáte jen tak samostatně, také je však vynikající přílohou k různě připravenému masu:

Komentáře

Další tipy a triky