Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Domácí chléb, rohlíčky nebo třeba tradiční buchty by neexistovaly bez pomoci poctivého kvásku. Jak ho vyrobit doma, aby vám krásně vyběhl a dílo se vždy povedlo? Tento osvědčený návod určitě vyzkoušejte!

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie528 kJ /
126 kcal
Bílkoviny6,25 g
Tuky2,45 g
Vláknina0,30 g
Cholesterol 9 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy19,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odlijeme část odměřené tekutiny (100-150 ml) a ohřejeme ji třeba v mikrovlnce, musí být příjemně teplá, ne horká. Krok 2: Vmícháme cukr, nadrobíme droždí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Krok 3: Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem = kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a tak vypracujeme kynuté těsto.

TIP: Jak na kynuté těsto - rady a recepty

Zveřejněno 16. 5. 2010

Poznámka autorky cathleen

Každý dělá kvásek malinko jinak....někdo ho třeba, místo v misce, udělá přímo v důlku v mouce....

Popsaný způsob je vyzkoušený, vyjde vždycky a kuchařka hned vidí, jak kvásek v misce narůstá.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQXM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQXM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Kolikrát jsem si říkala ,proč neuvádějí -Rychlo kvásek -naučila jsem se z pořadu -Klucivakci.cz kousek droždí ,2lžičky moučky a 1lžička krystalu ,lžičkou spojíme a přidáme tekutinu ,abychom to vyklopily do těsta ,není žádný problém už to dělám 10 let ..

Pepa: iritovat by vás měly spíš ty houpavé teploty venku, ne recept :-)
Je jakoby pokračováním kteréhokoliv receptu na kynuté těsto (z internetu nebo tištěné knihy), který začíná slovy:
....uděláme kvásek a po jeho vykynutí přidáme zbývající suroviny....

Nedá se sem psát přesný poměr surovin, každý recept je má jiný.

spagetka: jj, dopíšu:-K

Pepa: kdybyste četl i komentáře, pak byste zjistil, že na stejný dotaz autorka odpovídala už 24.8.2010 v 15:25:33 ;-);-)

cathleen: Ivi, asi bude lepší, když tu svou odpověď dopíšeš do poznámky, neb, jak vidno, komentáře čtou jen někteří ;-);-);-)

Takové "recepty" mě docela iritují. Jako to není žádný poměr droždí/mléko/cukr? Co si má začátečník vzít z pojmu: Vmícháme cukr, droždí a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Píšete o 100-150 ml tekutiny... ale kolik k tomu mám dát droždí a cukru? Na kolik je to těsta? To mám jako zkoušet? Mouku chápu, budu přidávat abych měl těsto správné konzistence. Ale já potřebuji kvásek a z tohoto "receptu" se prostě nedozvím, kolik mám dát mléka a droždí (poměr), aby mi vzniknul kvásek. Pro začátečníky tento "recept" určitě není, jak uvádíte v popisu :no:

cathleen: díky, zkusím ;-)

Káťa: myslím, že je to jedno. Dávám jen krystal, moučku doma prakticky neupotřebím, tak nemám;-)

Jaký dáváte do kvásku cukr? Moučku nebo krystal? Nebo je to jedno?

Chtěla jsem vyzkoušet jiný postup a tento se opět vydařil. Obvykle kvásek dělám podle tohoto návodu: http://www.suprbydleni.cz/udelat-kvasek/

Díky moc nám to pomohlo ;-):-!:-!:-!:-!:-!:-p

:-(( kvásek dělám už po 4 a nikdy se ani nepohne :-D s kynutým těstem nebudeme kámoši :X

Adam Luzer 14. 4. 2014 19:48
:D

:-))super! Poprvé mi tekl kvásek po topení :-D

Ahojky :-) díky za tip, kvásek se povedl :yes: ...nechala jsem ho vyběhnout v mikrovlnce, Lucka :-)

Kvásek jsem dělala úplně poprvé. Ale já se ničeho nebojím a když jsem něco nevěděla, tak jsem skočila za babičkou a povedl se mi :-D díky moc za pomoc ;-) + bodíček ;-)

leňa : Langoše chci dělat zítra :-D

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
kvasek z drozdi, jak udělat kvásek z droždí, jak se dělá kvásek, kvásek, jak udelat kvasek, kvasek na buchty, jak zadělat kvásek, kvásek na kynuté těsto, jak dlouho nechat vzejít kvásek, jak dlouho kyne kvásek, jak udělat kvásek na buchty, jak nechat vzejít kvásek, kvásek recept, jak se dela kvasek na buchty, vzejít kvásek, jak dlouho se dělá kvásek, jak připravit kvásek, rohlíky z kvásku, jak na kvásek, kvásek na buchtu

Suroviny:
mléko, cukr, droždí, mouka

Přidat fotografie receptu