Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si poradit s přebytkem ředkviček. Skvělé jsou s vajíčkem! Jaké jsou další oblíbené recepty na jejich tepelnou úpravu a sterilování
Zdroj: Top recepty

Ředkvičky máme nejraději v čerstvém stavu, do salátů a pomazánek. Někdy se jich ale urodí příliš a potom se hodí mít po ruce osvědčené rady a tipy na jejich zpracování. Inspiraci najdeme v oblíbených receptech našeho receptáře.

Jak zpracovat větší úrodu ředkviček

Ředkvičky si dopřejeme především čerstvé. Na jaře jsou pro nás vzácné - zdobíme jimi namazané pečivo, přidáváme je do pomazánek a salátů. Sklízíme ještě mladé a křehké rostliny. Někdy se jich ale urodí příliš a větší bulvičky začínají mít výrazně ostrou chuť.

Tepelná úprava ředkviček

Tepelnou úpravou ztratí svou štiplavost. Můžeme z nich uvařit ředkvičkovou polévku, do které zužitkujeme i jejich mladé lístky. Ředkvičky po tepelné úpravě svou chutí připomínají houby - proto je využijeme tam, kde bychom jinak houby použili. Vyzkoušet můžeme i salát z pečených ředkviček.

Ředkvičky pod maso nebo do rizota

Ředkvičky se dají použít pod maso, podobně jako další zelenina. Pečeme je společně s kuřecím masem a mrkví, kterou nakrájíme na kousky. Ředkvičky i mrkev získají chuť výpeku a kuře zase tu zeleninovou. Lehce grilované ředkvičky lze přidávat do rizota a zdobit při podávání sýrem a zelenou petrželkou.

Ředkvičky s vajíčkem nebo sterilované

Oblíbené využití přebytku ředkviček je zpracování na způsob "květák na mozeček". Můžeme je zkombinovat s hlívou ústřičnou nebo s lilkem. Velký ohlas má recept na naložené ředkvičky v octovém nálevu. Ve sklenicích je prokládáme stroužky česneku a kořením, podáváme stejně jako sterilované okurky. 
Ředkvičky pěstujeme v různých barvách a tvarech, nejoblíbenější jsou klasické červené nebo červenobílé, kulaté nebo protáhlé. Svazek doma vypěstovaných ředkviček můžeme použít i jako malou pozornost pro naše přátele nebo sousedy. Jedlý dárek určitě potěší.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více