Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačka je smetana s minimálně 30% obsahem tuku, vyšlehaná do nadýchané, jemné pěny. Používá se ve sladké kuchyni k přípravě krémů, k ozdobení dortů, zákusků, pohárů a moučníků z piškotových těst.

Šlehačku připravíme šleháním smetany pomocí metly, elektrického šlehače nebo robota. Její tučnost musí být vyšší než 30 % tuku - čím méně tuku, tím déle trvá, než ji ušleháme. Čím déle ji však zpracováváme, tím větší je šance, že se smetana srazí.

Co s přešlehanou šlehačkou

V přešlehané šlehačce se začne oddělovat tekutina od tuku:

  • Mísu se šlehačkou postavíme nad kastrol s horkou vodou a za stálého šlehání metlou směs opět spojíme. Po vychlazení můžeme krém znovu našlehat.
  • Plátek povoleného másla zašleháme po kouskách do šlehačky. Máslo nestačí částečně rozehřát v mikrovlnce - musí být povolené rovnoměrně.
  • Šlehačku po lžících vmícháme do omáčky, která je těsně pod bodem varu. Po rozpuštění máslových hrudek už smetanovou omáčku jen krátce provaříme.

Využijeme sušené nebo čerstvé houby a připravíme oblíbenou kulajdu, do které můžeme vpracovat sraženou šlehačku:

Komentáře

Další tipy a triky