Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srdce na smetaně: Lahodné maso ve smetanové omáčce potřebuje delší dobu na přípravu a přidání smetany ve správný čas
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Vnitřnosti v české kuchyni nepřipravujeme tak často. Výjimkou jsou játra. Naše babičky ale věděly, že srdce na smetaně je velká pochoutka a chystaly z něj skvělý oběd. Uvařte si ho také.

Co udělat z hovězího srdce

Hovězí srdce kdysi bývalo oblíbeným pokrmem. Dnes už tyto vnitřnosti jíme méně často. Výborné je na slanině, připravuje se z něj také guláš, nebo si hovězí srdce můžeme přichystat na smetaně, podobně jako plíčky. 

Příprava srdce má dvě nevýhody. Jednou je čištění, kdy krátkým ostrým nožem vyřežeme tepny a ostatní tkáně, aby zůstalo zbarvené jen tmavě červeně. Druhou nevýhodou hovězího srdce je dlouhé pomalé vaření tak, aby změklo. Pokud ale tepelnou úpravu přeženeme, nemusíme se bát, že by se rozpadlo. 

Jak dlouho vařit hovězí srdce

Příprava hovězího srdce je pomalejší, ať už s ohledem na zmíněné čištění nebo na pomalou dlouhou tepelnou úpravu. Ta trvá něco přes dvě hodiny. Pokud nebudeme chtít čekat, můžeme využít tlakový hrnec, který přípravu zkrátí na necelou polovinu. Když budeme mít k dispozici srdce vepřové, bude doba kratší. Zhruba hodinu a půl. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit srdce na smetaně

Na přípravu čtyř porcí si přichystejte: 600 g hovězího srdce, 50 g másla nebo oleje, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 1 větší bobkový list, 2 hřebíčky, masový vývar (podle potřeby), 30 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, ocet a cukr.

Jak na to? Odblaněné a omyté srdce nakrájejte na menší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk, zpěňte cibuli, přidejte srdce, pepř, bobkový list a hřebíčky. Opečte maso a podlijte ho vývarem. Duste doměkka. V hrníčku rozmíchejte mouku ve vodě a přilijte k masu. Povařte 20 minut. Vypněte sporák, přimíchejte kysanou smetanu, okyselte a oslaďte. Srdce na smetaně můžete podávat s houskovým knedlíkem

Náš tip: Na smetaně si můžete přichystat i vepřové srdce. Připravte si ho podle následujícího receptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více