Srdce na smetaně: Lahodné maso ve smetanové omáčce potřebuje delší dobu na přípravu a přidání smetany ve správný čas
5. 6. 2024 Vaření
Vnitřnosti v české kuchyni nepřipravujeme tak často. Výjimkou jsou játra. Naše babičky ale věděly, že srdce na smetaně je velká pochoutka a chystaly z něj skvělý oběd. Uvařte si ho také.
Co udělat z hovězího srdce
Hovězí srdce kdysi bývalo oblíbeným pokrmem. Dnes už tyto vnitřnosti jíme méně často. Výborné je na slanině, připravuje se z něj také guláš, nebo si hovězí srdce můžeme přichystat na smetaně, podobně jako plíčky.
Příprava srdce má dvě nevýhody. Jednou je čištění, kdy krátkým ostrým nožem vyřežeme tepny a ostatní tkáně, aby zůstalo zbarvené jen tmavě červeně. Druhou nevýhodou hovězího srdce je dlouhé pomalé vaření tak, aby změklo. Pokud ale tepelnou úpravu přeženeme, nemusíme se bát, že by se rozpadlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit hovězí srdce
Příprava hovězího srdce je pomalejší, ať už s ohledem na zmíněné čištění nebo na pomalou dlouhou tepelnou úpravu. Ta trvá něco přes dvě hodiny. Pokud nebudeme chtít čekat, můžeme využít tlakový hrnec, který přípravu zkrátí na necelou polovinu. Když budeme mít k dispozici srdce vepřové, bude doba kratší. Zhruba hodinu a půl.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit srdce na smetaně
Na přípravu čtyř porcí si přichystejte: 600 g hovězího srdce, 50 g másla nebo oleje, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 1 větší bobkový list, 2 hřebíčky, masový vývar (podle potřeby), 30 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, ocet a cukr.
Jak na to? Odblaněné a omyté srdce nakrájejte na menší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk, zpěňte cibuli, přidejte srdce, pepř, bobkový list a hřebíčky. Opečte maso a podlijte ho vývarem. Duste doměkka. V hrníčku rozmíchejte mouku ve vodě a přilijte k masu. Povařte 20 minut. Vypněte sporák, přimíchejte kysanou smetanu, okyselte a oslaďte. Srdce na smetaně můžete podávat s houskovým knedlíkem.
Náš tip: Na smetaně si můžete přichystat i vepřové srdce. Připravte si ho podle následujícího receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Moučníky bez cukru: Sladké má každý rád, ale bez cukru se můžeme obejít
Důvod, proč naše moučníky a dezerty neobsahují cukr, jsou různé. Někdo ho odmítá, protože má cukrovku, jiný drží redukční dietu, další preferuje… Číst více
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní
Chyby při zpracování vnitřností: Na proprání i době tepelné úpravy opravdu záleží
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Je tu Zimní Apetit piknik: Nechte vařečky odpočívat a vyrazte na oblíbený festival chutí!
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit