Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové karbanátky jsou oblíbené u dětí i dospělých. Můžeme najít jejich různé varianty i více či méně tradiční přísady. Jedno mají ale společné, a tím je mleté maso. V našem článku se zaměříme na 10 nejpalčivějších otázek, které vás zajímají.

Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové. Volnější ruku máme i při výběru koření. Navíc pokud přidáme do karbanátků i nějakou tu zelenou složku, zvýrazníme jejich chuť i vzhled.

1

Jak udělat karbanátky šťavnaté

Pokud chcete mít karbanátky šťavnaté, přidejte do nich najemno nastrouhanou mrkev. Na kilo masa použijte 3 mrkve. Přidejte také tučnější část masa, třeba bůček. Karbanátek bude hezky držet pohromadě a díky tuku v mase bude krásně šťavnatý.

2

Jak a čím ochutit mleté maso

Do karbanátků nejčastěji používáme směs vepřového a hovězího masa. Tu ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Můžeme ale také přidat bylinky, jako je pažitka, petržel nebo voňavý libeček. Zajímavou chuť karbanátkům dodá také mleté hořčičné semínko nebo lžička hořčice.

3

Co všechno patří do karbanátků

Karbanátek by nebyl karbanátkem bez mletého masa, vajíčka, strouhanky či housky. Na dochucení použijeme sůl, pepř, česnek, majoránku a bylinky podle vlastního uvážení. Na jaře se často přidává také kapusta, pro svou svěží barvu. 

4

Co použít místo strouhanky

Strouhanku hravě nahradíme ovesnými vločkami. Ty do sebe umí nasát tekutinu a hmotu krásně spojí dohromady. Pro zjemnění vločky umeleme, ale není to nezbytné. Navíc vás bude hřát dobrý pocit, protože vločky jsou zdravější alternativou než strouhanka z pečiva.

5

Čím vylepšit karbanátky

Kromě klasického ochucení solí, pepřem, česnekem a majoránkou můžeme masové placičky ozvláštnit přidáním sušené červené papriky, chilli nebo kari. Vybírat můžeme také mezi bylinkami, výborně se hodí medvědí česnek, koriandr či libeček.

6

Jak smažit karbanátky

Karbanátky smažíme ve větším množství dobře rozpáleného oleje. Smažíme 5–8 minut, dozlatova. Můžeme je ale také upéct v troubě a ušetřit tak na množství použitého oleje. Vyskládáme je na pečicí papír, potřeme olejem z obou stran a pečeme 20 minut na 200 °C. Na závěr zapneme gril a 5 minut grilujeme dozlatova.

7

Na čem smažit karbanátky

Na smažení karbanátků se nehodí máslo ani olivový olej. Nejlepší volbou je sádlo, které dobře snáší vysoké teploty a navíc dodá charakteristickou chuť. Smažit lze nejen na řepkovém či slunečnicovém oleji, ale také na voňavém přepuštěném másle, tedy ghí.

8

Jak udělat karbanátky v horkovzdušné fritéze

Horkovzdušná fritéza zažívá velký boom a dobývá naše kuchyně. Důvod je prostý, umí uvařit jídlo zdravěji i rychleji. A umí upéct i karbanátky. Jednoduše nastavte teplotu na 170 °C a nechte fritézu pracovat 12 minut. 

9

Jak zmrazit karbanátky

Ohromným bonusem u karbanátků je možnost jejich zmrazení. Ať už je zmrazíte syrové nebo osmažené, vždy vám ušetří čas. Do mrazáku je ukládejte na tácku vedle sebe a až zmrznou, přendejte je do uzavíratelného mrazicího sáčku. 

10

Jak poznat zkažené mleté maso

Nevýhodou mletého masa je jeho menší trvanlivost. V lednici ho v otevřeném obalu neskladujte déle než 2 dny. Zkažené maso zapáchá, má slizký a lepkavý povrch a vytéká z něj větší množství tekutiny. Varovat by vás měla i barva, černá, šedivá či zelená na mase opravdu nemají co dělat.

Oblíbeným druhem karbanátků jsou ty z rybího masa, zeleniny, luštěnin či hub. Proto se nebojte improvizace a semelte do karbanátků co lednice a spíž dá. Pokud vhodně potraviny nakombinujete, výsledek bude jistě stát za to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky