Jak si doma vyškvařit sádlo a na co se hodí. Uplatnění najde nejen v kuchyni
Vepřové sádlo, které se konzumovalo od nepaměti, bylo v nedávné době považováno za něco extrémně nezdravého a mnoho lidí se mu vyhýbalo. Dnes už tomu tak není a sádlo si opět získává místo v našich kuchyních.
Domácí sádlo se s tím kupovaným nedá srovnávat. Liší se chutí, vůní i konzistencí. Proto si v tomto článku řekneme, jak si doma vyškvařit sádlo a zásobit se potravinou, kterou užijete nejen v kuchyni. Sádlo používaly už naše babičky pro lepší hojení jizev, popálenin, ekzémů a dokonce i při kašli a nemocech horních cest dýchacích.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyškvařit sádlo
Pokud si doneseme ze zabíjačky sádlo i s kůží, je nutné kůži nejprve stáhnout.
- Sádlo nakrájíme na menší kostičky. Čím menší kostičky, tím více sádla získáme.
- Nejjednodušší je škvařit sádlo v troubě. V takovém případě dáme kostičky sádla do pekáče, nastavíme teplotu trouby na 120–150 °C a po hodině scedíme první dávku sádla do sklenice. Promícháme a postupně po 30–45 minutách postup opakujeme. Pokračujeme v pečení dokud nezbydou krásné zlatavé škvarky, které nakonec naběračkou vymačkáme, abychom získali poslední zbytky sádla.
- Stejně tak můžeme škvařit sádlo na nízkou teplotu ve vysokém hrnci na plotně. Tam je ale třeba sádlo trochu podlít vodou, míchat a počítat s tím, že nám to bude prskat. A hlavně hlídat, aby se nám celá várka nepřipálila.
- Aby měly škvarky zlatavou barvu, můžeme je zalít mlékem, které za stálého míchání necháme odpařit.
Sádlo má v kuchyni mnoho využití, mohou se na něm smažit řízky i koblihy, připravují se z něj pomazánky, přidává se do sladkého těsta i do rohlíků. Dává se také do vánočního cukroví, jako jsou např. sádlové kuličky. Postup vám ukáže náš videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 12 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře