Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové sádlo, které se konzumovalo od nepaměti, bylo v nedávné době považováno za něco extrémně nezdravého a mnoho lidí se mu vyhýbalo. Dnes už tomu tak není a sádlo si opět získává místo v našich kuchyních.

Domácí sádlo se s tím kupovaným nedá srovnávat. Liší se chutí, vůní i konzistencí. Proto si v tomto článku řekneme, jak si doma vyškvařit sádlo a zásobit se potravinou, kterou užijete nejen v kuchyni. Sádlo používaly už naše babičky pro lepší hojení jizev, popálenin, ekzémů a dokonce i při kašli a nemocech horních cest dýchacích.

Jak vyškvařit sádlo

Pokud si doneseme ze zabíjačky sádlo i s kůží, je nutné kůži nejprve stáhnout.

  1. Sádlo nakrájíme na menší kostičky. Čím menší kostičky, tím více sádla získáme.
  2. Nejjednodušší je škvařit sádlo v troubě. V takovém případě dáme kostičky sádla do pekáče, nastavíme teplotu trouby na 120–150 °C a po hodině scedíme první dávku sádla do sklenice. Promícháme a postupně po 30–45 minutách postup opakujeme. Pokračujeme v pečení dokud nezbydou krásné zlatavé škvarky, které nakonec naběračkou vymačkáme, abychom získali poslední zbytky sádla.
  3. Stejně tak můžeme škvařit sádlo na nízkou teplotu ve vysokém hrnci na plotně. Tam je ale třeba sádlo trochu podlít vodou, míchat a počítat s tím, že nám to bude prskat. A hlavně hlídat, aby se nám celá várka nepřipálila.
  4. Aby měly škvarky zlatavou barvu, můžeme je zalít mlékem, které za stálého míchání necháme odpařit.

Sádlo má v kuchyni mnoho využití, mohou se na něm smažit řízky i koblihy, připravují se z něj pomazánky, přidává se do sladkého těsta i do rohlíků. Dává se také do vánočního cukroví, jako jsou např. sádlové kuličky. Postup vám ukáže náš videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více