Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghí alias přepuštěné máslo nám bez problému nahradí jakýkoli tuk při vaření či pečení. Největší výhodou ghí je rozhodně jeho trvanlivost, používat ho můžeme až jeden rok, což věděly už i naše babičky, které máslo běžně přepouštěly.

Čerstvé máslo není 100% tuk, má totiž ve svém složení také tekutiny a kvůli tomuto vysokému obsahu vody se musí uchovávat v chladu, jinak by rychle podléhalo zkáze. Proces přepouštění tedy odstraňuje z másla vodu a zůstane nám tak čistý tuk. Mimo to z něj odstraníme i bílkovinu kravského mléka.

Jak si připravit ghí

Příprava přepuštěného másla není nic složitého, budeme potřebovat pouze 250 g klasického másla. Připravíme si k tomu také menší uzavíratelnou skleničku.

  1. Vezmeme si menší kastrol se silnějším dnem a máslo v něm pomalu na nízkou teplotu necháme rozpustit.
  2. Jakmile se máslo zahřeje a rozpustí, začne hodně pěnit. Tuto pěnu musíme všechnu sesbírat zvlášť do misky. Máslo zahříváme na nízkou teplotu, nesmí začít prskat.
  3. Po zhruba 5–10 minutách, kdy ustane pěnění a bude odebraná veškerá pěna z povrchu, nám zůstane čistá a sytě žlutá tekutina. V tento čas kastrol odstavíme a necháme zchladnout.
  4. Mírně zchladlé ghí přelijeme přes cedník do uzavíratelné sklenice. Po úplném vychladnutí sklenici uzavřeme a uskladníme do lednice.
Malý tip na závěr: Odebranou pěnu nevyhazujeme, obsahuje především bílkovinu kravského mléka a je chuťově příjemná. Přidat ji můžeme do polévek, omáček, do bramborové kaše či šťouchaných brambor, ale taky na ranní kaši místo másla.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více