Hlávkové zelí k sváteční pečínce: Správný postup přípravy není žádným tajemstvím
Dušené zelí je oblíbenou a neodmyslitelnou přílohou, kterou podáváme k pečenému masu a knedlíku. Oblíbené je zelí hlávkové i kysané, bílé i červené. Tentokrát vás provedeme přípravou bílého hlávkového zelí, které je trochu sladší a děti ho mívají rády.
Na přípravě hlávkového zelí sice není nic složitého, ale jeho výborná chuť spočívá ve správném ochucení, a s tím mívají začínající hospodyňky často potíže. K dušení se hodí bílé nebo červené zelí, obě varianty jsou chutné. Červené zelí bývá trochu sladší a hlavně působí slavnostněji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá dušené hlávkové zelí
V několika krocích vás provedeme snadným postupem.
Pro 5 porcí budete potřebovat 1,5 kg zelí, 80 g sádla nebo trochu oleje, 1 cibuli, 1 bramboru, celý kmín, cukr krystal, sůl a ocet na okyselení.
- Z hlávky zelí vykrojte košťál a ostatní části nakrouhejte. Velmi dobře to jde elektrickým robotem, pokud má ten váš funkci strouhání. Poradíte si i bez elektrického přístroje, zelí můžete najemno nakrájet ostrým velkým nožem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Nakrouhané zelí propláchněte vodou a dejte do většího hrnce na plotýnku na mírnou teplotu. Podlijte je trochu vodou a nechte zpočátku odkryté, aby z něj vyprchaly čpavé látky.
- V menším kastrolku zpěňte na rozehřátém tuku nakrájenou cibuli, poté ji přidejte k zelí a ochuťte kmínem, cukrem a solí. Společně ještě duste, už pod pokličkou.
- Oloupanou bramboru nastrouhejte najemno a přidejte ji asi po 15 minutách do téměř měkkého zelí. Brambora zelí krásně zahustí a není potřeba zahušťovat moukou.
- Zelí duste až do změknutí za občasného promíchání. Na závěr ještě dochuťte podle potřeby octem, solí a cukrem.
- Tip: Pro jemnější a sladší chuť můžete v průběhu dušení přidat nastrouhané jablko. Nemusíte pak přislazovat cukrem. Také vyzkoušejte cukr nahradit trochou medu.
Na celý postup přípravy se podívejte v následujícím videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře