Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Zdroj: Pixabay

Máme rádi husté a vydatné polévky, které nás v chladném období roku příjemně zasytí a zahřejí. A přestože je obvykle zahušťujeme jíškou nebo záklechtkou, zvládneme to snadno i bez mouky. Máme různé další možnosti zahušťování, připomeneme si ty nejoblíbenější z nich.

Zahušťujeme především luštěninové, gulášové, bramborové a zeleninové polévky. Talíř takové polévky se dá podávat jako hlavní jídlo, v tom případě ho doplníme krajícem poctivého chleba nebo jiným pečivem. 

Čím zahustit polévku bez mouky

Mezi nejpoužívanější způsoby patří zahušťování:

  1. strouhaným syrovým bramborem: Povaříme ho společně s polévkou.
  2. rozmačkáním části brambor v polévce: Použijeme šťouchadlo na brambory, část brambor ponecháme v celku.
  3. strouhanou nebo rozmixovanou zeleninou: Uplatní se hlavně u zeleninových nebo luštěninových polévek.
  4. osmahnutou cibulkou: Do polévky ji propasírujeme přes sítko nebo ji rozmixujeme.
  5. hustým rajským protlakem: Hodí se do rajské polévky nebo třeba do guláše.
  6. jemnými ovesnými vločkami: Do polévky přidáme hrstku vloček a pozvolna je v ní uvaříme.
  7. červenou čočkou: Hodí se především do zeleninových polévek, velmi rychle se rozvaří.
  8. hraškou: Její hlavní složkou je hrách, dále směs obilovin, kukuřice, rýže a jáhel. 
  9. obilovinami (např. kroupy, pohankanebo luštěninami: Zvýší výživnou hodnotu jídla.
  10. solamylem: Tento způsob je zvlášť vhodný pro studené polévky. Na 1 litr tekutiny potřebujeme 3 dkg solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Přidáme ho do vařící polévky, promícháme a hned odstavíme. Nehodí se k opakovanému ohřívání.

Polévka z mrkve a červené čočky

Na másle osmažíme cibuli, přisypeme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na plátky a propláchnutou čočku. Po krátkém osmahnutí zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme a vaříme do změknutí brambor a mrkve. Část polévky rozmixujeme a tím ji zahustíme. 

Vyzkoušejte i další recepty na oblíbené zahřívací a vydatné polévky z našeho receptáře.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky