Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Máme rádi husté a vydatné polévky, které nás v chladném období roku příjemně zasytí a zahřejí. A přestože je obvykle zahušťujeme jíškou nebo záklechtkou, zvládneme to snadno i bez mouky. Máme různé další možnosti zahušťování, připomeneme si ty nejoblíbenější z nich.
Zahušťujeme především luštěninové, gulášové, bramborové a zeleninové polévky. Talíř takové polévky se dá podávat jako hlavní jídlo, v tom případě ho doplníme krajícem poctivého chleba nebo jiným pečivem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zahustit polévku bez mouky
Mezi nejpoužívanější způsoby patří zahušťování:
- strouhaným syrovým bramborem: Povaříme ho společně s polévkou.
- rozmačkáním části brambor v polévce: Použijeme šťouchadlo na brambory, část brambor ponecháme v celku.
- strouhanou nebo rozmixovanou zeleninou: Uplatní se hlavně u zeleninových nebo luštěninových polévek.
- osmahnutou cibulkou: Do polévky ji propasírujeme přes sítko nebo ji rozmixujeme.
- hustým rajským protlakem: Hodí se do rajské polévky nebo třeba do guláše.
- jemnými ovesnými vločkami: Do polévky přidáme hrstku vloček a pozvolna je v ní uvaříme.
- červenou čočkou: Hodí se především do zeleninových polévek, velmi rychle se rozvaří.
- hraškou: Její hlavní složkou je hrách, dále směs obilovin, kukuřice, rýže a jáhel.
- obilovinami (např. kroupy, pohanka) nebo luštěninami: Zvýší výživnou hodnotu jídla.
- solamylem: Tento způsob je zvlášť vhodný pro studené polévky. Na 1 litr tekutiny potřebujeme 3 dkg solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Přidáme ho do vařící polévky, promícháme a hned odstavíme. Nehodí se k opakovanému ohřívání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévka z mrkve a červené čočky
Na másle osmažíme cibuli, přisypeme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na plátky a propláchnutou čočku. Po krátkém osmahnutí zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme a vaříme do změknutí brambor a mrkve. Část polévky rozmixujeme a tím ji zahustíme.
Vyzkoušejte i další recepty na oblíbené zahřívací a vydatné polévky z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 10 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 20 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Komentáře