Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené hlávkové zelí je tradiční a zdravou přílohou k pečenému masu, která jídlu dodá výraznou sladkokyselou chuť. Bez dušeného zelí se neobejdou známé české klasiky jako knedlo vepřo zelo nebo kachna se zelím a knedlíkem.

Dušené zelí patří společně s houskovým nebo bramborovým knedlíkem mezi klasické přílohy k pečenému masu. Zelí můžete dochucovat podle své libosti octem, případně šťávou z citronu a cukrem - podle toho, zda máte rádi kyselejší nebo sladší zelí. Použít můžete také výraznější koření třeba bobkový list a nové koření. Zelí je příloha, která má široký rozsah použití v různých pokrmech, proto je dobré osvojit si jeho přípravu.

Jak dusit hlávkové zelí

Podle našeho přehledného videonávodu zvládne připravit dušené zelí i začátečník.

  1. Na přibližně 5 porcí dušeného hlávkového zelí si připravte 1,5 kg bílého nebo červeného zelí, 80 g sádla, 1 cibuli, 1 bramboru, celý kmín, cukr krystal, sůl a ocet. 
  2. Hlávku zelí rozkrojte napůl, vykrojte košťál a zelí nakrouhejte nebo nakrájejte. Poté je vložte do hrnce a podlijte vodou.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte. Na pánvi rozehřejte sádlo a zpěňte nakrájenou cibuli.
  4. Zpěněnou cibuli dejte do hrnce k zelí, přidejte kmín, cukr krystal podle chuti a sůl, vše společně promíchejte. Duste pod pokličkou do změknutí.
  5. Oloupanou a nastrouhanou bramboru přidejte do téměř měkkého zelí a duste ještě chvíli, dokud zelí nebude úplně měkké.
  6. Na závěr zelí dochuťte octem podle potřeby. Můžete ho ještě dosolit a případně přidat cukr. 

Pokud chcete vyzkoušet alternativu ke klasickému zelí, tak připravte cuketové zelí, které se používá jako příloha stejně jako hlávkové zelí. 

 

Komentáře

Další tipy a triky