Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Změna stanoviště je vždy pro rostliny náročná a naším úkolem je postarat se, aby jim přesazení neuškodilo a nové podmínky zvládly co nejlépe. Otužování rostlin musí probíhat pozvolna a s ohledem na teplotu prostředí.

Otužování je důležité především pro sazenice plodové zeleniny, ale týká se všech teplomilných rostlin i sazenic, které před venkovní výsadbou pěstujeme v teplejším prostředí. Některé sazenice pěstujeme za oknem na parapetu, jiné máme ve skleníku či fóliovníku.

Jak otužovat sazenice

Otužování je klíčové pro dobré ujmutí a zdraví rostlin, přesto na ně mnoho zahrádkářů zapomíná. Jde o to, aby si mladé rostlinky na nové prostředí zvykaly pozvolna a zvládly se mu přizpůsobit. Otužování lze provádět více způsoby a to týden až dva před plánovanou výsadbou.

  • Nejjednodušší otužování je časté a delší větrání. Týká se rostlin za oknem i ve skleníku či fóliovníku. Větráme pouze pokud je venku přijatelné počasí. 
  • Sazenice, které máme v květináčích nebo v jiných nádobkách, můžeme na několik hodin dát každý den ven. Nikdy je však nestavíme na prudké slunce, vhodnější je stín. Při otužování je nutné rostliny chránit před větrem. Pobyt venku postupně prodlužujeme.
  • Otužování provádíme vždy s ohledem na konkrétní druh zeleniny. Odolnější druhy snesou více (např. košťáloviny a saláty), ale plodová zelenina je velmi citlivá.

Otužilé sazenice vysazujeme na venkovní záhony nejlépe pozdě odpoledne nebo během dnů, kdy je zataženo. Rostliny se pak lépe adaptují na nové prostředí. Přiměřená zálivka je nutností.

Komentáře

Další tipy a triky